Radičová po česku. Za podvod se přece neodchází

Eva Benešová
24. 4. 2009 18:10
Slovenská poslankyně odešla, protože hlasovala za kolegyni. České poslance by nepřinutil rezignovat ani ústavní podvod
Zasedání sněmovny.
Zasedání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejprve připomenutí toho, co se stalo na Slovensku.

Tamní poslankyně opozice a nedávno poražená prezidentská kandidátka Iveta Radičová se vzdala mandátu zákonodárce, protože byla přistižena, že ve sněmovně hlasuje za momentálně nepřítomnou kolegyni. 

Ač výsledek hlasování neovlivnila - hlasovala přesně tak, jak by se zachovala nepřítomná, Radičová přiznala, že jde o podvod. 

A teď do české sněmovny.

Hlasování za jiného poslance už pamatuje, ale nikdo nikdy neodstoupil.

Vyšší kultura na Slovensku

A i dnes čeští poslanci otevřeně pochybují, že by se někdo z nich kvůli podobnému činu mandátu vzdal.

Podle ústavy přitom musí každý poslanec vykonávat svou práci osobně. Postup, kdy by některého kolegu pověřil hlasováním, je také v rozoporu s poslaneckým slibem.

"Považuji to za nadstandardní sankci. Je to vyšší stupeň politické kultury," říká přesto o reakci Ivety Radičové jihomoravksý poslanec za ODS David Šeich. "Myslím, že přiměřená je například pokuta mandátového a imunitního výboru," dodává.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Jeho další kolegové se shodují v tom, že by se sami ve stejné situaci by se mandátu vzdali, ale o svých kolezích pochybují.

"V českém parlamentu tlustokožců těžko předjímat, jak by se kdo v podobné situaci zachoval," říká pražský poslanec Boris Šťastný (ODS).

Podle opozičního poslance Františka Bublana (ČSSD) ve sněmovně zatím vítězí pragmatismus nad morálkou.

To potvrzuje i reakce poslance Jiřího Janečka (ODS): "Ukazuje se, že paní poslankyně je velmi morální člověk. Zřejmě z manželství nezná heslo zatloukat, zatloukat, zatloukat."

Vzpomínka na Kotta

Iveta Radičová kandidovala i na prezidentku Slovenska. Nakonec ji porazil Ivan Gašparovič.
Iveta Radičová kandidovala i na prezidentku Slovenska. Nakonec ji porazil Ivan Gašparovič. | Foto: Ondřej Besperát

V českém parlamentu byl podobný případ odhalen zatím dvakrát.

Poprvé v roce 1999, kdy poslanec Miroslav Beneš hlasoval za svého kolegu Václava Brouska. Beneš ovšem z incidentu vyšel bez trestu.

"Nikomu nebylo nic prokázáno. Bylo to tvrzení proti tvrzení," uvedla místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková (ODS).

Vzpomínka na Kotta

Podruhé byl odhalen podvod v roce 2004 při hlasování o zvýšení daně z přidané hodnoty, kdy v hlasovací listině byl zapsán poslanec Petr Kott, který v tu dobu už vůbec ve sněmovně nebyl.

Žádná z kamer ovšem v inkriminované době Kottovo místo nesledovala, a tudíž se doposud neví, kdo za nepřítomného poslance hlasoval. Žádný ze zákonodárců se k tomu nepřiznal.

"Od té doby jsme žádný podobný případ ve výboru neřešili. Pokud by byl někdo při takové praktice odhalen, hrozila by mu pokuta do výše dvou poslaneckých platů. Mandátu ho nikdo zbavit nemůže," doplnila Dundáčková.

Poslanci hlasují pomocí magnetických karet, které se aktivují zasunutím do hlasovacího zařízení. Díky tomu je možné, aby jeden za druhého hlasoval.

 

Právě se děje

Další zprávy