Radičová: Českého velvyslance u nás nepotřebujeme

Domácí Domácí
17. 5. 2013 20:18
Podle slovenské expremiérky mají obě země tak blízké vazby, že by stačil konzulát
Iveta Radičová.
Iveta Radičová. | Foto: Reuters

Praha - Snaha Miloše Zemana učinit z Livie Klausové slovenskou velvyslankyni stále vyvolává diskuze a vášnivé debaty.

Zatímco slovenskému premiérovi Robertu Ficovi se myšlenka zamlouvá, část Slováků pokládá tento návrh za projev arogance a zneužití Slovenska k vyřizování si politických účtů.

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová si myslí, že český velvyslanec na Slovensku vlastně ani není potřeba. Podle ní by na každodenní problémy stačila činnost konzulátů, sdělila v Interview ČT 24

"Myslím si, že by to byl jistý precedens právě toho, že tyto země mají natolik blízké vazby, že nepotřebují mít tuto formální strukturu na vzájemné fungování, "sdělila.

Podle Radičové je také velmi neobvyklé zveřejnit jméno kandidáta ještě před samotnou procedurou jmenování.  Komentář Roberta Fica k možnému velvyslanci na Slovensku pak označila za "nemístný a nediplomatický".

"Návrh na paní Livii Klausovou jako velvyslankyni ČR na Slovensku já osobně vnímám jako projev respektu a úcty ke Slovenské republice. Dokonce bych řekl, že ti, co přišli s tímto návrhem, projevili velký cit pro české a slovenské vztahy," nechal se  před časem slyšet slovenský premiér.

Za tento pochvalný výrok byl kritizován  a poukazovalo se na to, že mu nejde ani tak o dobré vztahy Česka a Slovenska, jako o dobré vztahy Zemana a Fica.


 

 

Právě se děje

Další zprávy