Radar v Česku: Rusko chce v Brdech stálé inspektory

elb, mch
6. 7. 2008 15:00
Ruský velvyslanec pohrozil "adekvátními kroky"

Praha - Mimořádně zplnomocněný ruský velvyslanec Alexej Fedotov dnes uvedl, že Rusku možnost nepravidelných inspekcí radarové základny v Brdech nestačí.

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce Fedotov uvedl, že pro Rusko je přijatelná pouze stálá přítomnost ruských expertů.

"Ruskou stranu může uspokojit jen takový stav, kdy inspektoři budou neustále na objektech protiraketové obrany," zdůraznil velvyslanec s tím, že inspektoři by měli být přítomni i na plánovaném zařízení v Polsku.

V česko-americké smlouvě o umístění radaru v Brdech přitom existuje možnost ruských inspekcí, které podle smlouvy bude muset schválit česká strana. Takové opatření však Rusku nestačí.

Fedotov zároveň avizoval, že pokud Česko smlouvu o radaru podepíše, přistoupí jeho země k "adekvátním krokům" směřujícím k bezpečnosti Ruska.

Adekvátní ruské kroky

Velvyslanec v pořadu ČT zároveň uvedl, že jeho vlast nezměnila svůj postoj k umístění americké radarové základny v Brdech. Dosud se prý nestalo nic, co by ruské obavy rozptýlilo.

Fedotov poté uvedl, že pokud se podepíše smlouva o umístění radaru, učiní Rusko "adekvátní kroky", aby si zajistilo vlastní bezpečnost. O jaká opatření půjde však neuvedl.

Podle Fedotova detaily upřesní zástupce ruského ministerstva obrany, který se ve dnech 8. až 11. července zúčastní v Praze konference o protiraketové obraně. "On tam vyloží pozici ruské federace a dotkne se i důsledků pro evropskou bezpečnost realizace tohoto projektu," uvedl velvyslanec.

"Oficiální ruská místa pociťují hluboké zneklidnění ohledně bezpečnosti Ruska po možném podepsání této možné smlouvy," řekl velvyslanec.

Čtěte více: Riceová podepíše smlouvu, kterou poslanci nechtějí

Smlouvu o umístění amerického radaru v Česku by v úterý v Praze měla podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Dohoda však začne platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy