Rada Evropy kritizuje ČR za kontrolu financování stran

ČTK ČTK
4. 4. 2013 13:37
Protikorupční agentuře vadí, že Česko neustavilo nezávislý monitorovací orgán
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Brusel - Protikorupční agentura při Radě Evropy ze Štrasburku důrazně kritizovala Českou republiku za to, že neustavila nezávislý orgán pro monitorování financí politických stran a jejich kampaní.

Skupina států proti korupci (GRECO) ve čtvrteční zprávě také tvrdí, že Česká republika reagovala "neuspokojivě" na doporučení, s nimiž skupina přišla v hodnotící zprávě před dvěma lety.

GRECO tehdy doporučila vytvoření nezávislého monitorovacího mechanizmu pro financování stran a jejich kampaní. Bylo to jedno ze 13 doporučení, s nimiž skupina přišla.

Nicméně Česká republika uspokojivě naplnila jen jedno z nich, uvádí ve čtvrtek zveřejněný dokument. Celková reakce českých úřadů je podle skupiny "neuspokojivá".

GRECO proto vyzývá české úřady, aby předložily zprávu o realizaci těchto doporučení nejpozději do letošního 30. září.

Rada Evropy ustavila GRECO v roce 1999. Nyní skupinu tvoří 48 evropských zemí a USA. ČR k seskupení přistoupila v roce 2002.

Nezávislý orgán je klíčový

Čtvrteční zpráva připomíná, že nezávislý orgán je klíčový pro efektivní a objektivní uplatňování pravidel pro financování politických stran. GRECO proto lituje neochoty české vlády zřídit takový nezávislý mechanismus, uvádí zpráva.

České úřady rozhodly zachovat současný systém, v němž stranické finance nadále kontroluje Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny jmenovaný politickými skupinami. Takové uspořádání není efektivní a není nezávislé, zdůrazňuje GRECO.

Skupina také vyjadřuje vážné obavy nad pomalými reformami zákonů o průhlednosti financování politických stran.

Slibné návrhy, které by zavedly odpovídající pravidla, byly opuštěny a vláda začala opět připravovat návrhy změn právních předpisů až letos v lednu, uvádí zpráva a vyzývá české úřady, aby legislativní proces urychlily.

 

Právě se děje

Další zprávy