Puč proti Bursíkovi: Zeleným kritikům teď stačí omluva

Martina Macková
7. 3. 2008 17:25
Kuchtová: Změnu předsedy nyní nechceme
Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odstoupení předsedy? Ne, maximálně omluva. Zelení budou dnes a v neděli jednat o chování svého předsedy Martina Bursíka.

Toho před týdnem olomoucká krajská organizace strany vyzvala k rezignaci. Na veřejnost se před tím dostal mail s vulgárním obsahem, který šéf strany omylem odeslal poslankyni Olze Zubové.

Čtěte také: Kuchtová připustila kandidaturu proti Bursíkovi

Dnes bude jednat předsednictvo, v neděli se mimořádně s předsednictvem strany sejdou také všichni šéfové krajských organizací. Bursík totiž po výzvě z Olomouce řekl, že se chce právě na těchto stranických fórech s kolegy poradit, zda má ve funkci setrvat, či ne.

Nechci hlavu Bursíka

Strana zelených
Strana zelených | Foto: Strana zelených

Hlavní Bursíkova oponentka ve straně, místopředsedkyně Dana Kuchtová, Aktuálně.cz řekla, že dnes a v neděli nečeká ve straně žádné převraty.

"Ne, žádné převraty, a nebudu o nic usilovat," uvedla Kuchtová, která ohlásila, že bude na nejbližším sjezdu zřejmě kandidovat na post předsedy. "Moje oznámení nesouvisí s výzvou olomoucké organizace. Nyní není čas na takové změny," řekla Kuchtová Aktuálně.cz.

Krok zpátky udělal i předseda krajské organizace v Olomouci Martin Tichý. Aktuálně.cz přiznal, že se jeho výzva předsedovi nesetkala s odezvou u dalších organizací.

"Myslím, že by byla na místě omluva. To by byl přesně ten krok, který by byl potřeba," připustil Tichý, přičemž míní Bursíkovu omluvu.

Je to výjimka

Šéf pardubické organizace Pavel Křivka míní, že na odstoupení z funkce Bursíkovy výroky nejsou. "K výzvě Olomouce se nepřipojíme," řekl Křivka, podle něhož by se o odstoupení předsedy dalo mluvit spíše poté, co odešla z postu ministryně školství Dana Kuchtová. Kritici totiž vyčítají Bursíkovi, že něco takového dopustil. 

K Olomouci se nepřipojila ani liberecká organizace. I když její předseda Jan Korytář čeká na nedělním jednání krajských šéfů a předsednictva strany emoce. "Měli bychom se o tom bavit. Ale odstoupení? Ne to určitě ne. Omluvit by se předseda měl, ale poslankyni Zubové, je to mezi nimi," říká Korytář.

"Bursík je člověk pod tlakem a ve stresu. Beru jeho výroky spíš jako výjimku z pravidla. Jinak se chová korektně," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy