Senátor Czernin se chce postavit do čela TOP 09, fandí mu Kalousek i Schwarzenberg

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
Aktualizováno 21. 6. 2019 20:51
Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil má prvního vyzyvatele do podzimního boje o post šéfa strany. Svou kandidaturu v pátek večer oznámil senátor Tomáš Czernin. "Chci zvýšit voličskou přitažlivost a politickou váhu TOP 09 jejím unikátním programem proevropské konzervativní strany," napsal na svůj facebookový profil. Podporu mu již vyjádřili bývalí předsedové strany Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg.
Tomáš Czernin
Tomáš Czernin | Foto: TOP 09 (Tomki Němec)

Czernin dále uvedl, že by se chtěl soustředit na priority České republiky. "V době 'postbabišovské' budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech modernizace a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala," napsal.

Současný předseda Jiří Pospíšil by podle něj stranu vést neměl kvůli svému mandátu europoslance. "Domnívám se, že jde těžko skloubit být europoslancem a současně předsedou strany," řekl Czernin serveru iDNES.cz.

Současný senátor za obvod Jičín může hned od začátku své kandidatury počítat s podporou nejvýznamnějších osobností TOP 09, tedy bývalých předsedů Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

Miroslav Kalousek jeho oznámení označil za historickou událost. "Bude to úspěšný předseda úspěšné parlamentní strany," napsal. "Její hodnoty má nejen ve svém srdci, ale plně je garantuje svým obdivuhodným životním příběhem. Plně mu důvěřuji a jsem připraven mu být zcela k dispozici," dodal s tím, že Czernin je členem TOP 09 již od jejího vzniku. 

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg na Twitter napsal, že Czernina zná od mládí a že za jeho charakter může ručit. "Svědčí pro něj jeho obliba ve vlastním kraji. Přesvědčivě si tam odpracoval svůj senátorský mandát a stal se velmi respektovanou osobností," napsal Schwarzenberg.

Přání, aby vedení v TOP 09 převzali mladší lidé, Schwarzenberg vyslovil také v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Vidím v naší straně několik nadějných mladých lidí. Ti to musí po nás převzít. Já už jsem starý dědek," řekl.

Hrabě Czernin

Tomáš Czernin se narodil roku 1962 v Plzni do šlechtického rodu Černínů, který se v české historii objevuje od 12. století. Jeho celé jméno zní Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav hrabě Czernin. Vystudoval stavební fakultu ČVUT, po sametové revoluci žil krátce ve Vídni. V roce 1992 se vrátil do Čech, aby otci pomohl spravit zámek Dymokury na Nymbursku, který se rodině vrátil po pádu komunistického režimu. Je také členem Řádu maltézských rytířů a podílí se na jeho charitativní činnosti.

V letech 1998 až 2006 se pohyboval v komunální politice jako nestraník za KDU-ČSL, v roce 2009 pak vstoupil do nově vzniklé TOP 09. O osm let později se stal místopředsedou strany. Senátorem za obvod Jičín je od roku 2017. 

 

Právě se děje

Další zprávy