První úkol poslance Bendy: Vydat kolegu z Babišova ANO

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
28. 11. 2013 20:40
Žádost o vydání poslance Bronislava Schwarze už doputovala do sněmovny.
Marek Benda: Už záhy bude muset řešit žádost o vydání svého kolegy poslance.
Marek Benda: Už záhy bude muset řešit žádost o vydání svého kolegy poslance. | Foto: ČTK

Praha - Žádost o vydání poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze, obžalovaného z překročení pravomocí úřední osoby a omezování svobody, poputuje ještě během čtvrtka nebo pátku do rukou předsedy mandátového a imunitního výboru Marka Bendy.

Napsal o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider s tím, že o žádosti o vydání už ví i novopečený šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

"Byl jsem informován, že nějaká žádost přišla. Jakmile se k ní dostanu, předám ji předsedovi výboru. Předpokládám, že těmito administrativními věcmi se budu zabývat zítra," sdělil Insideru Hamáček.

Výbor následně Sněmovně doporučí, jak se k žádosti Okresního soudu v Mostě postavit. A vyžádat si důležité dokumenty k případu - například rozsudky. Ten poslední, který ve dva a půl roku se táhnoucím případu padl, má deník Insider k dispozici.

Poslanec Schwarz je obžalován, že v roce 2006 jako policista překročil při zásahu pravomoci veřejného činitele a že se dopustil omezování osobní a domovní svobody. Podle žalobce vnikl bez povolení do bytu, kde se posléze našel přístroj na výrobu drog, přítomné nechal spoutat a zadržet.

Okresní soud v Mostě Schwarze, který dnes ve městě šéfuje strážníkům, obvinění zprostil, odvolací soud ale v jeho rozhodnutí našel chyby a případ mu vrátil k novému rozhodnutí. Mezitím však soudní proces přerušily volby, ve kterých Schwarz získal mandát i imunitu.

Jak vyplývá z rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem, mostecký soud se dostatečně nezabýval podstatou případu, a sice zneužitím pravomocí a omezením domovní a osobní svobody, ze kterých je Schwarz obžalován. Místo toho se věnoval dílčím okolnostem. Například obsáhle řešil, zda byl Schwarz do bytu pozván, či ne. To však podle odvolacího soudce není podstatné.

Přečtěte si podrobnosti v placeném deníku Insider: Co přesně soud na práci svých kolegů kritizoval? Projděte si originální dokumenty

 

Právě se děje

Další zprávy