První tah nové vlády, schválila zúžení imunity politiků

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 7. 2010 10:40
Poslancům a senátorům se zúží imunita, prostí občané z nich ale nebudou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda schválila omezení imunity zákonodárců a návrh tohoto ústavního zákona posílá parlamentu. Trojkoalice si to ostatně slíbila hned na počátku společných jednání.

Pokud parlament zákon schválí, bude to po mnoha pokusech minulých let vůbec první omezení imunity poslanců a senátorů.

Imunita ale zůstane

Napříště by měli zákonodárci zajištěnou imunitu jen po dobu výkonu mandátu. Dnes, pokud parlamentní komora poslance nebo senátora nevydá, je stíhání vyloučeno navždy.

Nově by také zákonodárci neměli imunitu na přestupky. Dnes neplatí pokuty, které vyměřuje policie nebo příslušný úřad, ale přestupek řeší parlamentní výbor, tedy kolegové provinilce.

Případné trestní stíhání včetně zadržení by také mělo být možné jen se souhlasem parlamentní komory, aby policie nemohla zákonodárce zadržet třeba účelově před důležitým hlasováním.

Imunita se tedy nesmrskne na pouhé projevy v parlamentu, jak na počátku koaličních jednání prohlašoval předseda Věcí veřejných Radek John a jak je tomu např. ve Velké Británii. Přesto je to po mnoha letech a pokusech první průlom do nadměrné ocharny českých poslanců a senátorů.

Imunita nově

  • projevy v parlamentu - ANO (jako teď)
  • přestupky - NE (teď je řeší parlament, ne policie)
  • trestní stíhání - jen v době mandátu (teď je bez souhlasu parlamentu vyloučeno doživotně) 

Zákon musejí schválit ústavní většinou obě komory parlamentu. Ve sněmovně tak trojkoalici chybí dva hlasy.

"Nebudeme přemlouvat dva poslance opozice," prohlásil už dřív premiér Nečas. "Budeme jednat s ČSSD, aby jako strana návrh podpořila." Úřadující předseda sociálních demokratů už prohlásil, že o imunitě je strana ochotna diskutovat.

Kubera: Imunitu jen v parlamentu!

V Senátu se nedá čekat úplně stranické hlasování, ale i tam má zákon slušnou šanci.

"Vzhledem k atmosféře všeobecného honu na čarodějnice je to průchodné," netají se nechutí k návrhu senátor Jaroslav Kubera (ODS). "Ale proč zůstávat na půli cesty. Pokusíme se s kolegou Pospíšilem (senátor za ODS Jiří Pospíšil - pozn. A.cz) a znovu navrhneme omezit imunitu jen na projevy v parlamentu."

Senátor Kubera už poprvé, kdy podobný návrh předložil, čelil kritice, že chtěl jen zúžení imunity torpédovat. "Mysleli jsme to vážně," tvrdí i teď.

Vláda: Ne referendu z dílny ČSSD

Vláda naopak ve středu řekla jasné "ne" hned třem návrhům zákonů z dílny ČSSD: přímé volbě prezidenta, o celostátním referendu a návrhu na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Vláda zdůvodnila svůj nesouhlas tím, že návrhy na přímou volbu a referendum mají legislativní nedostatky.

Je to šité horkou jehlou, prohlásil premiér a dodal: "Toto se pánům ze sociální demokracie opravdu hodně nepovedlo."

S tímto negativním stanoviskem vlády ovšem začne projednávat všechny návrhy ČSSD sněmovna. Sama opozice sice nemá šanci je ve sněmovně prosadit. Netají se ale tím, že tím chce především podráždit a otestovat Věci veřejné a poukazovat, že právě tato strana měla referenda, přímé volby a úpravy poplatků ve volebním programu.

Věci veřejné ale namítají, že koalice připravuje svůj vlastní návrh zákona o přímé volbě hlavy státu.

 

Právě se děje

Další zprávy