První politici odtajnili své majetky - příjmy i dluhy

ves
21. 6. 2008 15:00
Nejúspěšnějšími podnikateli jsou senátoři Zlatuška a Töpfer
Tomáš Töpfer loni vydělal přes 2 a půl milionu, premiér ještě přiznání nedodal.
Tomáš Töpfer loni vydělal přes 2 a půl milionu, premiér ještě přiznání nedodal. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři Tomáš Töpfer a Jiří Zlatuška jsou podle prvních informací politici, kteří si loni dokázali stranou vydělat nejvíce peněz.

Na základě zákona o střetu zájmů už zveřejnili svá majetková přiznání. Informaci přineslo dnešní Právo.

Herec, majitel Divadla Na Fidlovačce a senátor za ODS Töpfer vydělal loni kromě příjmů z horní komory  2 664 989 korun. Nestraník Jiří Zlatuška, který vedle senátorské role působí ve funkci děkana Fakulty informatiky brněnské univerzity, si přišel asi na dva a tři čtvrtě milionu.

Podle informací Práva ale není jasné, kolik získal za působení ve firmách a kolik za pedagogickou činnost na univerzitě.

Čtěte více: Zákon o střetu zájmů prošel i přes veto Klause

Největší úvěry naopak má "na krku" ministr vnitra Ivan Langer, zároveň je ale i mezi těmi, kteří si dokázali nejvíce přivydělat.   

"Sice už nemůže pobírat milión coby advokátní koncipient jako v minulosti, přesto se umístil na jednom z předních míst, když od svých nájemníků získal 994 692 korun. Langer pronajímá nemovitosti v centru Olomouce. Ministr vnitra naopak musí splácet 6,2 miliónu korun hypotečního úvěru," píše deník.

Úvěry (většinou na bydlení) mají i Jan Vidím, Jiří Papež nebo Jiří Čunek. Ten do svého majetkového přiznání napsal pouze hypotéku 1,3 milionu korun.

Politici mají čas svá majetková přiznání dodat do konce června.

 

Právě se děje

Další zprávy