První mise Jourové hrozí fiaskem. Směrnici blokuje i Česko

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
21. 11. 2014 16:35
Česká eurokomisařka se snaží prosadit kvóty pro manažerky ve firmách. Proti směrnici se však postavila její domovská země.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – První velké misi české eurokomisařky Věry Jourové v Bruselu hrozí nezdar. Prosazení důležité směrnice, o které politička okamžitě po svém nástupu začala vyjednávat, blokuje i její domovská země.

Dokument, který nařizuje evropským firmám mít v orgánech alespoň 40 % žen, česká eurokomisařka zdědila po své předchůdkyni Viviane Redingové. Ta směrnici v roce 2012 protlačila Evropskou komisí, poté se ale několik států včetně České republiky postavilo proti.

Úkolem Jourové je alespoň část protestujících zemí přesvědčit ke změně názoru. Česká vláda případnou změnu stanoviska projedná buď příští pondělí nebo o týden později. Podle zjištění Aktuálně.cz se ale ministři do zavádění kvót příliš nehrnou.

"Právě v příštích několika týdnech mě čeká řada jednání, abych směrnici posunula blíže ke schválení. V prosinci má proběhnout klíčové zasedání Rady, které ukáže reálnost tohoto očekávání,“ řekla deníku Aktuálně.cz Jourová.

Pokud se jí podaří přesvědčit dostatek států, aby svůj nesouhlas stáhly, norma by mohla platit už v příštím roce. "V europarlamentu má směrnice velmi slušnou podporu,“ dodává Jourová.

Mezi českými ministry může Jourová počítat s hlasem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nebo ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (oba ČSSD). "Určitě budu pro. V rovnosti příležitostí je Česká republika dlouhodobě hodnocená velice špatně,“ uvedla ministryně, která je známá svým bojem za rovné příležitosti.

Povinné kvóty? Diskriminace

Řada dalších ministrů se ovšem k této otázce staví rezervovaně nebo přímo odmítavě. "Povinné kvóty na zastoupení žen v dozorčích a správních radách velkých firem nejsou řešením. Jakékoliv omezování rovných podmínek přístupu k voleným a veřejným funkcím je dle mého názoru a v souladu s názorem strany, jejímž jsem členem, protiústavní, diskriminační a věcně chybné,“ myslí si ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Směrnici nepodpoří ani stranická kolegyně Jourové a jedna z pouhých tří žen v české vládě, ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). "Přestože se celý život snažím prosazovat práva žen a odstranění rozdílů mezi muži i ženami, neztotožňuji se se striktním stanovením poměru mužů a žen v nejrůznějších funkcích,“ uvedla Válková.

Podle Marksové Tominové je ale nesmysl, aby zrovna Česká republika směrnici české eurokomisařky blokovala. "Je to agenda naší komisařky, takže pokud ji chceme podpořit, měli bychom se nad změnou stanoviska zamyslet," domnívá se Dienstbier.

S tím ovšem nesouhlasí další "odpůrce kvót", ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Paní Jourová není eurokomisařkou zastupující zájmy ČR. Z povahy svého úřadu je nezávislou komisařkou Evropské komise, která nesmí stranit žádnému státu, tedy ani ČR. V tomto úhlu pohledu, pokud situaci obrátíme, tedy nevnímám jako problém, pokud bych nehlasoval pro směrnici, která by požadovala ženské kvóty,“ uvedl Jurečka.

Vlivu na obraz republiky v rámci unie se neobává ani Válková. "Určitě takové stanovisko nemůže ČR poškodit. Zvítězit musí zdravý rozum. Veškeré funkce mají obsazovat ti nejlepší, bez ohledu na to, zda se jedná o muže, či ženu,“ dodala Válková.

Vládní strategie

Paradoxní ovšem je, že vláda má podporu rovnosti mužů a žen v koaličním prohlášení a minulý týden navíc schválila vlastní strategii pro rovnost příležitostí, ve které se zavázala k naprosto stejnému cíli - zvednout podíl žen ve vedoucích pozicích ve veřejném i soukromém sektoru na 40 %. A dosáhnout toho chce mimo jiné díky evropské směrnici.

"Pokud budeme trvat na zamítavém stanovisku, bude to v této situaci přinejmenším velmi zvláštní,“ komentoval to Dienstbier. Výsledek hlasování si ovšem netroufá odhadnout, podpora prý není předem vyjednaná ani v rámci sociální demokracie.

Nešlo by však o první matoucí přístup českých politiků ke kvótám. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) připravuje návrh zákona, který by stranám nařídil mít na volebních kandidátkách třetinu žen. Sám ovšem kvóty nepodporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy