První hlasy z ODS: Klaus si měl amnestii lépe rozmyslet

Radek Nohl Radek Nohl
16. 1. 2013 13:55
V ODS se objevili první členové, kteří veřejně kritizují rozhodnutí prezidenta
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V ODS se objevili první členové strany, kteří se pustili veřejně do kritiky novoroční amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem.

Svého bývalého předsedu kritizují především za to, že se jeho rozhodnutí týká i velký kauz, které jsou nyní zastavovány.

Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci minulý týden potvrdily, že by vyšetřování mělo skončit u 18 případů.

Pražský městský soud naposled ve středu oznámil, že trestní stíhání zastavuje v případech podnikatele Tomáše Pitra nebo bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby. Stát v těchto případech přišel o zhruba 50 milionů korun.

Občanští demokraté z Prahy-západ si kvůli Klausově amnestii odsouhlasili usnesení, v němž Kanceláři prezidenta republiky doporučují, aby příště lépe analyzovala dopady amnestie. A zároveň uvádí, že s rozsahem rozhodnutí nesouhlasí.

"Nezpochybňují právo amnestii vyhlásit. Budí to na mě dojem, že to bylo všechno připravené," řekl Aktuálně.cz předseda ODS Praha-západ Petr Makovský.

ODS: Kvůli amnestii Sobotka propadl

Podle jeho slov končí na základě amnestie až příliš mnoho kauz, které se ani nedostaly do fáze odsouzení.

Přemysl Sobotka.
Přemysl Sobotka. | Foto: Přemysl Sobotka, Facebook

Makovský tvrdí, že situaci okolo novoročního Klausova pardonu, jenž se má týkat tisíce vězňů, chce buňka ODS z Prahy-západ řešit i v rámci strany. Jaké konkrétní kroky chce dělat, ale již neuvedl.

Podle Makovského však měla amnestie vliv i na výsledek, který zaznamenal ve víkendových prezidentských volbách kandidát ODS Přemysl Sobotka.

Ten dostal od voličů jen zhruba 2,5 procenta a skončil předposlední, za ním se umístila pouze předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Klaus: Byl to velmi promyšlený krok

Prezident Klaus odmítá, že by za špatným výsledkem Sobotky mohla být amnestie, kterou vyhlásil.

"Až hlavy zchladnou, tak všichni pochopí, že to byl rozumný a racionální krok, velmi promyšlený," řekl Klaus v neděli při Jizerské padesátce.

Oblastní sdružení Praha-západ nepatří v rámci strany k výrazným kritikům. Když loni probíhaly sněmy, které měly nominovat jména na nového předsedu ODS, nenominovalo sdružení na tuto funkci ani Petra Nečase, ani nikoho z rebelů kolem exposlance Petra Tluchoře. 

Co říkáte na amnestii Václava Klause? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy