První dohoda: Sněmovna bude mít čtyři místopředsedy

Domácí Domácí
Aktualizováno 25. 11. 2013 21:52
Strany chtějí začít jednat o programu a koaliční smlouvě.
Poprvé i s KDU-ČSL. Pavěl Bělobrádek na ustavující schůzi Sněmovny.
Poprvé i s KDU-ČSL. Pavěl Bělobrádek na ustavující schůzi Sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strany budoucí trojkoalice se dohodly na rozdělení funkcí ve vedení Sněmovny a slíbily si ve volbě vzájemnou podporu pro své kandidáty. Sněmovna bude mít v nastávajícím volebním období čtyři místopředsedy.

Předsedou Sněmovny se již téměř jistě stane zahraničněpolitický a armádní expert ČSSD Jan Hamáček.

Za KDU-ČSL bude na místopředsednické křeslo zřejmě nominován šéf strany Pavel Bělobrádek, za hnutí ANO 2011 pak poslankyně hnutí Jaroslava Jermanová. Bělobrádek by ale v případě účasti ve vládě místo opustil.

Zbylá křesla zřejmě připadnou komunistům, kteří nominovali svého předsedu Vojtěcha Filipa, a TOP 09, za niž se o pozici bude ucházet místopředseda Miroslav Kalousek.

Funkce podle všeho nezbydou na občanské demokraty a Úsvit Tomia Okamury. Podle předsedy volební komise Poslanecké sněmovny Martina Kolovratníka je ale soutěž o zbylá místa otevřená.

"Potvrdili jsme si na úrovni jednání zástupců všech tří politických stran, že podpoříme zvolení vedení Poslanecké sněmovny ve formátu předseda a čtyři místopředsedové," řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Příští týden chtějí už všechny tři strany začít společně jednat o programu a začít sepisovat koaliční smlouvu.

Do té doby se dál budou scházet expertní týmy, a to především ČSSD a ANO.

"Chceme dál jednat s ČSSD, protože rozdíly v programu jsou větší než u lidovců," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Nejmenší zlo, řekl Zeman

Ke stále zřetelněji se rýsujícímu trojkoaličnímu projektu se vyjádřil prezident Miloš Zeman. Přijal na zámku v Lánech předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Podle šéfa lidovců politici hovořili o variantách možného složení vlády a případné podpoře menšinové vlády ze strany KDU-ČSL.

"Konzultovali jsme aktuální situaci, pana prezidenta jsem informoval o našich pozicích ve vyjednávání s koaličními partnery," řekl ČTK po jednání s hlavou státu Bělobrádek. S prezidentem prý konzultoval i možné varianty složení vládní koalice. Lidovci přitom nyní usilují o vytvoření společného kabinetu s ČSSD a hnutím ANO.

Bělobrádek se prý Zemana také ptal na jeho názor na možnou koalici ČSSD, ANO a lidovců. "Mám-li to shrnout, pan prezident se vyjádřil v tom smyslu, že tato kombinace je nejmenším zlem."

 

Právě se děje

Další zprávy