První detaily z koaliční smlouvy: Důchody porostou

Domácí Domácí
10. 12. 2013 0:05
ČSSD, ANO a lidovci se shodli na první verzi koaliční smlouvy.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách. | Foto: ČTK

Praha - Sociální a daňový systém se budou pod vládou nové koalice výrazně měnit. V první verzi koaliční smlouvy, o které informovala Česká televize, se trojice politických stran shodla například na dalším růstu minimální mzdy.

"Je tam shoda, že by minimální mzda měla růst až ke čtyřiceti procentům průměrné mzdy v České republice," uvedl pro ČT místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají podle návrhu smlouvy v plánu zlepšit životní úroveň hlavně důchodcům a rodinám s dětmi.

U penzistů k tomu má přispět růst důchodů o celou hodnotu inflace. Pokud by se tak dělo už v příštím roce, dostali by senioři přidáno 130 korun namísto současných 45. Vrátit by se měla nedávno zrušená sleva na dani pro pracující důchodce.

Slevy pro důchodce a na děti

Ušetřit by díky slevě na dani měly i rodiny s dětmi. Těm by mělo pomoci přesunutí plen či dětské výživy do nižší sazby DPH.

Naopak osoby samostatně výdělečně činné by měly v budoucnu platit minimální daň, má se tak zamezit daňovým únikům.

Političtí partneři vznikající koalice se zároveň zavázali, že celý příští rok nemají růst přímé daně. "Už dlouho si myslíme, že je potřeba nejdříve udělat pořádek," zopakoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jak ale strany nahradí bez zvýšení daní výpadky ve státním rozpočtu, se politici zatím nedomluvili.

Jaroslav Faltýnek, šéf poslanců hnutí ANO, v pořadu Události, komentáře připustil, že se chystá třeba větší zdanění hazardu.

Poplatek za recept je nejistý

Obecná shoda panuje i v pohledu na zdravotnické poplatky. Zrušit by se měly ty u  ambulantních lékařů, na pohotovosti by lidé měli platit dál, stejně jako zůstane poplatek za recept. Zde ještě chtějí sociální demokraté své kolegy přesvědčit, aby poplatek za recept rovněž zmizel.

Už dříve budoucí koaliční strany informovaly, že chtějí od roku 2015 zavést tři sazby daně z přidané hodnoty. Jedna bude základní a dvě snížené. V nejnižší sazbě budou léky, její výše však ještě nebyla stanovena.

Koalice tím chce kompenzovat výpadek financí na zdravotní péči, který způsobí zrušení zdravotnických poplatků. Řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Na debatě tří koaličních stran bude záviset, jaké další položky budou do nejnižší sazby daní zařazeny. "To je věc, která bude potvrzena, až bude dohoda o celé koaliční smlouvě," řekl Sobotka. Po sobotním jednání ČSSD, ANO a KDU-ČSL přitom vyplynulo, že by dohoda tří stran mohla být kompletní již v úterý večer.

Stát podle něj v současnosti platí peníze do systému zdravotního pojištění, ale dramatickým zvýšením DPH v minulých letech začal ze systému "vytahovat peníze zpět do státního rozpočtu". "My chceme napravit poměry z hlediska financování zdravotnictví a snížení DPH na léky je jeden z kroků k tomu, abychom nevytahovali ze systému zdravotního pojištění peníze, které tam platí stát nebo pojištěnci," upřesnil Sobotka.

Navrhované řešení je podle něj lepší než léky zcela osvobodit od DPH, což by pravděpodobně bylo kritizováno.

 

Právě se děje

Další zprávy