Babišovo ANO by opět ovládlo volby. Koalice lidovců a Starostů by se do sněmovny nedostala

Domácí Domácí
28. 6. 2017 10:22
Červnové volby do Poslanecké sněmovny by ovládlo hnutí ANO, ukazuje nejnovější průzkum agentury Median. Hnutí ANO by získalo takřka třetinu hlasů. Na druhé místo by se dostali komunisté. Těsně za nimi by s volebním výsledkem okolo 14 % skončila ČSSD. Vzrostly preference ODS, která by dosáhla na výsledek kolem 10 %.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: ČTK

Praha - Nejnovější průzkum společnosti Median potvrdil dominanci hnutí ANO a razantní pokles preferencí ČSSD. Hnutí pod vedením Andreje Babiše by v květnu vyhrálo s výsledkem 27 - 28 % hlasů.

Na druhé příčce by se umístila KSČM s 15%. Podobného výsledku by dosáhla i sociální demokracie, které průzkum přičítá preference 14 % voličů. Rozestup stran je podle agentury pouze v rámci statistické chyby.

"Do dat se ale ještě plně neprojevila změna lídra ČSSD, k níž došlo až v druhé polovině sběru," upozorňuje Median. Sociální demokracii vede do voleb Lubomír Zaorálek, který vystřídal současného premiéra Bohuslava Sobotku.

Vzestup zaznamenala ODS, která by v květnových volbách podle průzkumu dostala od voličů 10 % hlasů.

Do sněmovny by se nedostala předvolební koalice KDU-ČSL, která by získala jen 9 % hlasů. "Aktuální volební potenciál koalice je okolo 15 % a jádro 4 %, její podpora se tak může dynamicky vyvíjet," upřesňuje společnost.

TOP 09 by podle průzkumu získala 7,5 %, těsně pod pěti procenty by zůstala SPD Tomia Okamury i Zelení.

Průzkum provedla agentura Median ve dnech 20. 5. až 25. 6. 2017. Výzkumu se zúčastnil reprezentativní vzorek 1 005 respondentů.

 

Právě se děje

Další zprávy