Průzkum: Zelení v eurovolbách nezískají ani 3 procenta

Domácí Domácí
25. 5. 2009 11:47
Do Evropského parlamentu by se podle šetření dostaly jen čtyři české partaje
Předseda Strany zelených Martin Bursík
Předseda Strany zelených Martin Bursík | Foto: Reuters

Olomouc - Euroskeptická Strana svobodných občanů, která je blízká Hradu, získá ve volbách do Evropského parlamentu více hlasů než Strana zelených.

Předpovídá to alespoň aktuální průzkum politologů z Univerzity Palackého v Olomouci (UP).

Podle něj by nejmenší strana českého parlamentu nezískala ani tři procenta hlasů, a brány europarlamentu by jí tak zůstaly uzavřeny.

Své zástupce by do Bruselu vyslaly pouze čtyři české strany, přičemž ty dvě nejsilnější - ČSSD a ODS - dělí podle dat UP necelé procento (29,8 ku 29,1).

"V předvolebních průzkumech ale raději sdělují své preference voliči pravicových stran než například voliči ČSSD. Tím mohou být čísla zkreslená a volební výsledek ČSSD ve skutečnosti lepší," upozornil politolog Pavel Šaradín.

Nejsympatičtější jsou Starostové

Třetí by tradičně skončili komunisté se ziskem 14,8 procenta hlasů. Poslední partají, která by překročila nezbytnou pětiprocentní hranici, by byli lidovci. Hlas by jim dalo 5,5 % voličů.

Bez kýženého úspěchu by naopak zůstali Evropští demokraté (3,5 %), Starostové a nezávislí (3,1 %). Naopak z většího než procentního zisku, který je podmínkou pro vyplacení příspěvku za každý hlas, by se mohli radovat ještě Nezávislí (3,1), Evropská demokratická strana (2,3) i hnutí Libertas.cz (1,7 %).

Politologové se 754 respondentů z celého Česka dotazovali i na sympatie vůči jednotlivým stranám. Na stupnici od 0 do 10 skončili nejlépe Starostové a nezávislí s průměrným hodnocením 4,45 bodu. Nejméně naproti tomu získala KSČM - 2,48 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy