Průzkum: Sněmovní volby by s 35 procenty vyhrála ČSSD

Jakub Antoš
10. 10. 2008 10:45
Občanští demokraté zaostávají pouze o tři procenta
Předseda strany Jiří Paroubek na předvolební akci v Brně.
Předseda strany Jiří Paroubek na předvolební akci v Brně. | Foto: Attila Racek

Praha - Podle aktuálního průzkumu agentury Median by nyní volby do Poslanecké sněmovny vyhrála opoziční ČSSD. Získala by 34,8 procenta hlasů. Šetření probíhalo od 2. září do 1. října mezi 1150 respondenty staršími 18 let.

Podle volebního modelu Medianu by vedle sociálních demokratů sněmovní lavice obsadila ODS s 31,5 procenty, komunisté s 13,1, a lidovci s 6,4 procenty. Volební model vzniká použitím odpovědí oprávněných voličů, kteří chtějí jít k volbám a mají jasno, jakou stranu volit.

S překvapivým výsledkem skončili zelení. Průzkum jim přisuzuje pouze 4,7 procenta. Na vstup do sněmovny by takový volební zisk nestačil.

"Strana zelených se ocitla pod pětiprocentní hranicí, což ale vzhledem ke statistické chybě nemusí znamenat, že by se do parlamentu nedostala," stojí v komentáři Medianu. Statistická chyba se v tomto případě pohybuje okolo 1,5 procenta.

V porovnání s předchozími měsíci si politické strany spíše pohoršily. Socální demokraté a komunisté od srpna ztratili dva, lidovci jeden procentní bod. Nejsilnější vládní strana zaznamenal stagnující výsledek a zelení si mírně polepšili. Tím, kdo z poklesu profituje, jsou ostatní politické subjekty.

 

Právě se děje

Další zprávy