Průzkum: ODS drží čtyřprocentní náskok

Redakce DOM, ČTK
26. 1. 2006 12:53
Praha - V případě, že by se nyní konaly volby, zvítězila by ODS, kterou by volilo 29,4 procenta občanů.

Na druhém místě by skončila ČSSD s 25 procenty hlasů. Preference sociálních demokratů od loňského listopadu poklesly přibližně o tři procenta.

Vyplývá to z nejnovější volební prognózy společnosti Factum Invenio.

Volební prognóza je přesnější než tradiční průzkum veřejného mínění - kromě nasbíraných informací od občanů zohledňuje i chování voličů při volbách a rovněž poznatky sociologů ze samotných voleb.

70 mandátů?

Občanští demokraté by tak pravděpodobně získali v Poslanecké sněmovně 70 mandátů, sociální demokraté o deset křesel méně.

Třetí by podle průzkumu ve volbách skončili komunisté, které by podpořilo 19 procent voličů. KSČM by tak ve sněmovně získala 45 mandátů. Do sněmovny by se ještě dostali lidovci, kterým by odevzdalo hlas 10,7 procenta voličů. Získali by tím 25 křesel.

"ČSSD zaznamenala poprvé od loňské dubnové krize mírný pokles voličské přízně. Předpokládaný volební výsledek strany významně rostl až do října 2005, v listopadu však již spíše stagnoval," uvádí Factum Invenio ve zprávě, kterou dnes zveřejnila.

Factum Invenio průzkum prováděla od 13. do 18. ledna, zúčastnilo se ho 981 občanů starších 18 let. Podle výsledků šetření by k volbám šlo 55 procent oprávněných voličů.

Výsledky hovoří pro velkou koalici

Předpokládaný volební výsledek ODS ještě není zcela stabilizován.

Pokles volební přízně, který strana zaznamenala v říjnu, se zatím nepodařilo zcela nahradit, a to ani po představení volebního programu na konci listopadu. KSČM zůstává na třetí pozici, pokles ze závěru loňského roku, kdy komunisté ztratili asi dvě procenta, se neopakoval. Naopak mírně posílili. Pozice lidovců je dlouhodobě stabilní, uvádí průzkum.

"Z prognózy vyplývá, že v Poslanecké sněmovně by získala většinu buď levicová koalice ČSSD a KSČM, nebo velká koalice ODS a ČSSD," dodává Factum Invenio.

Z ostatních stran se pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny blíží pouze Strana zelených. Tři procenta by získalo SNK sdružení nezávislých, 2,4 procenta hnutí Nezávislí i vládní US-DEU. Nezávislí demokraté europoslance Vladimíra Železného se přiblížili dvěma procentům, Evropští demokraté by získali méně než jedno procento hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy