Průzkum Medianu: Volby by nyní opět vyhrála ČSSD

ČTK ČTK
5. 4. 2014 14:25
Březnový průzkum agentury Median oproti ostatním agenturám favorizuje loňské vítěze sněmovních voleb.
Političtí lídři ANO, ČSSD a KDU-ČSL při podpisu koaliční smlouvy.
Političtí lídři ANO, ČSSD a KDU-ČSL při podpisu koaliční smlouvy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní volby by nyní opět vyhrála ČSSD těsně před hnutím ANO.

Sociální demokraté by získali 21 procent hlasů a ANO 19,5 procenta. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury Median.

Podle ostatních průzkumů agentur zveřejněných za poslední měsíc by ale ve volbách zvítězilo ANO, a to například podle STEM se zhruba o dvě pětiny vyšším ziskem hlasů oproti druhé ČSSD.

Na třetím místě by podle průzkumu Medianu skončili komunisté s 15 procenty hlasů, za nimi TOP 09 s 11,5 procenta a ODS s 8,5 procenta. Lidovci, kteří jsou aktuálně ve vládní koalici se sociálními demokraty a ANO, by získali 7,5 procenta a do Sněmovny by se s pěti procenty dostalo i hnutí Úsvit.

Nižší volební účast

K volbám by přišlo 57,5 procenta voličů, v loňských sněmovních volbách přitom činila účast 59,5 procenta.

Nejblíže k hranici počtu hlasů pro vstup do Sněmovny by nyní byli Piráti se ziskem 3,5 procenta. Za nimi zůstala Strana zelených se třemi procenty a Svobodní se 2,5 procenta. Statistická odchylka ovšem činí u větších stran tři procentní body a u menších stran jeden.

Zcela jista tím, koho bude volit, si je méně než polovina z účastníků průzkumu, kteří chtějí k volbám jít. Pevně rozhodnuto je čtyřiačtyřicet procent lidí a skoro jisto má dalších devatenáct procent.

V březnu zveřejnily výsledky hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly nyní, agentury ppm factum, CVVM a STEM. Podle všech tří by vyhrálo ANO před druhou ČSSD.

Podle průzkumu ppm factum by ANO získalo 19,7 procenta hlasů a ČSSD o procentní bod méně, podle CVVM 28 procent a ČSSD o čtyři procentní body méně a podle STEM 28,9 procenta a ČSSD o více než osm procentních bodů méně.

Zveřejněný průzkum Medianu tak jako první za poslední týdny dává na první místo ČSSD. Ještě v únoru byla ČSSD na prvním místě u většiny agentur.

V posledních sněmovních volbách zvítězila ČSSD se ziskem 20,45 procenta hlasů (50 mandátů). Druhé ANO získalo 18,65 procenta (47 mandátů), KSČM 14,91 procenta (33 mandátů), TOP 09 11,99 procenta (26 mandátů), ODS 7,72 procenta (16 mandátů), Úsvit 6,88 procenta (14 mandátů) a KDU-ČSL 6,78 procenta hlasů (14 mandátů).

Median prováděl průzkum celý březen a zúčastnilo se ho přes tisíc českých obyvatel starších 18 let.

 

Právě se děje

Další zprávy