Průzkum: Hnutí ANO v říjnu mírně posílilo, i díky volbám

ČTK ČTK
5. 11. 2014 13:38
Agentura Median zveřejnila nejnovější průzkum českých politických stran. Podle něj hnutí ANO i nadále posiluje. ČSSD se drží na druhém místě, třetí jsou komunisté.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hnutí ANO podle agentury Median v říjnu mírně posílilo, podle volebního modelu by získalo 24,5 procenta hlasů.

Zisk ČSSD a KSČM se naopak snížil v porovnání s předchozím průzkumem. V posledních měsících se ztenčil i náskok TOP 09 na ODS. Místa ve Sněmovně by obhájily i KDU-ČSL a Úsvit

Nejvyšší volební potenciál má podle Medianu hnutí Andreje Babiše, které by mohlo útočit až na hranici okolo třiceti procent. Jeho posílení dává agentura do souvislosti s výraznou kampaní v době komunálních voleb.

Volební potenciál ČSSD je kolem pětadvaceti procent, u komunistů mírně přesahuje patnáctiprocentní hranici.

ANO si polepšilo, ČSSD a KSČM body ztratily

Náskok ANO před ostatními stranami signalizovaly i poslední průzkumy dalších agentur. Podle CVVM i STEM by získalo jednatřicet procent hlasů, zatímco druhá ČSSD by počátkem října podle CVVM dostala 24,5 procenta. Říjnový model STEM přisoudil sociálním demokratům 22,2 procenta hlasů.

Lidovci se ze strany s poměrně silným jádrem a omezeným volebním potenciálem staly seskupením, o jehož volbě uvažuje různorodější skupina voličů. Naopak Úsvit si upevnil voličské jádro, ale částečně ztratil podporu v širší populaci voličů, uvedl Median.

Na pořadí stran se v porovnání s předchozími volbami nic nezměnilo. ANO si v porovnání s přelomem srpna a září polepšilo o 2,5 procentního bodu. Druhá ČSSD s jednadvaceti procenty hlasů ztratila půl procentního bodu podobně jako třetí KSČM, která se vrátila na srpnových patnáct procent.

TOP 09 by měla 10,5 procenta, ODS osm procent, lidovci 6,5 procenta a Úsvit 5,5 procenta. Z ostatních stran si nejlépe vedli Piráti se třemi procenty před zelenými a Svobodnými, kteří měli po dvou procentech.

K volbám by se v říjnu dostavilo 55,5 procenta dotázaných. Hlasovat by tak ve skutečnosti přišlo méně lidí než při skutečných volbách do Sněmovny před rokem.

Průzkum se uskutečnil od 1. října do 1. listopadu, dotazováno bylo přes tisíc lidí s volebním právem.

 

Právě se děje

Další zprávy