Průzkum: Hnutí ANO posílilo na 30,5 procenta, ČSSD je druhá

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 10. 2014 15:27
Z průzkumu volebního potenciálu vyplynulo, že nejsilnější stranou v Česku je stále hnutí ANO, ČSSD je druhá s devatenácti procenty.
Andrej Babiš má důvod k úsměvu, jeho strana posílila.
Andrej Babiš má důvod k úsměvu, jeho strana posílila. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO podle volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi posílilo po srpnovém propadu svou pozici na 30,5 procenta.

Druhá ČSSD měla devatenáct procent, třetí KSČM deset procent. Těsně za komunisty byla 9,5 procenta TOP 09 a s devíti procenty ODS, která si také polepšila. Do Sněmovny by se dostaly opět Úsvit (šest procent) a KDU-ČSL (5,5 procenta). Výsledky zveřejnila Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce.

Z dalších uskupení měla Strana zelených 3,5 procenta, Strana svobodných občanů a Česká pirátská strana po dvou procentech. Statistická chyba by podle TNS Aisa mohla činit od jednoho do 3,2 procenta.

Spoluautor výzkumu Bronislav Kvasnička k výsledkům uvedl, že volební potenciál hnutí Andreje Babiše je stabilní, volební model ale vykazuje krátkodobé výkyvy. Aktuální opětovný nárůst přičítá mimo jiné zahájení kampaně před říjnovými senátními a komunálními volbami.

Důvěra vlády mírně narostla

TNS Aisa také zjišťovala důvěra vládě, která podle ní na konci září mírně narostla na pětačtyřicet procent. Naopak osmatřicet procent vládě spíše nedůvěřuje a šestnáct procent jí nedůvěřuje rozhodně. Podle Kvasničky v tom může hrát roli schválení návrhu státního rozpočtu a posílení výdajů ministerstev.

ANO se na konci září vrátilo na červencovou úroveň voličské podpory i v porovnání se srpnem si polepšilo o pět procentních bodů. ČSSD si polepšila o dva procentní body.

KSČM naopak 3,5 procentního bodu ztratila a TOP 09 přišla o dva procentní body. ODS získala 2,5 procentního bodu, Úsvit jeden procentní bod. Lidovci zůstali na svém.

Polovina současných podporovatelů ANO podle průzkumu volila hnutí i v loňských volbách do sněmovny. Zhruba čtvrtinu voličů, kteří ji nyní volí, tvoří minulí voliči jiných stran, čtvrtina se voleb nezúčastnila.

Relativně nejméně stálých voličů mají menší strany jako Piráti, Zelení a Úsvit. Naopak tradiční velké strany mají svou voličskou základnu relativně stabilní.

Zářijového průzkumu TNS Aisa se zúčastnilo se přes 1200 dotazovaných. K volbám by chtělo jít čtyřiašedesát procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy