Průzkum: Důvěra v Zemana znovu klesla, lidé věří starostům

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 7. 2015 17:57
Zemanovi nyní důvěřuje 45 procent Čechů, tedy o jeden procentní bod méně než v květnu. Stejně klesla důvěra v prezidenta již v předchozím květnovém průzkumu oproti dubnu.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Matej Slávik

Praha - Důvěra obyvatel v prezidenta meziměsíčně velmi mírně klesla, v červnu mu důvěřovalo 45 procent Čechů. Z ústavních institucí stále nejvíce lidí věří starostům a obecním zastupitelstvům.

Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejmenší důvěru mají obyvatelé i nadále v obě komory Parlamentu.

Prezidentovi důvěřovalo v červnu o jeden procentní bod méně lidí než v květnu. Stejně klesla důvěra v hlavu státu v květnovém průzkumu oproti dubnu.

Autoři ale upozorňují na to, že jde o pohyby v rámci statistické chyby. Funkci prezidenta České republiky zastává od roku 2013 Miloš Zeman. Nejvyšší důvěru měl v době po nástupu do úřadu (61 procent), nejnižší loni v prosinci (34 procent).

O jeden procentní bod klesla meziměsíčně důvěra v Poslaneckou sněmovnu a Senát, kterým v červnu věřilo shodně 33 procent účastníků průzkumu.

Nějvětší důvěru mají starostové

Největší důvěru lidé vyjádřili starostům, kterým věří 60 procent dotázaných, a 59 procent lidí věří obecním zastupitelstvům.

Vládě vyjádřilo v červnu důvěru 45 procent obyvatel, v květnu to bylo 44 procent. Rovněž změny podílů u těchto institucí jsou v rámci statistické chyby.

Prezidentovi podle CVVM častěji důvěřují lidé starší 60 let, ekonomicky neaktivní a příznivci politické levice. Vláda má nejvíce příznivců u lidí s dobrou životní úrovní a řadových zaměstnanců. U obecních a krajských zastupitelstev je důvěra napříč různými skupinami společnosti.

Krajská zastupitelstva měla v červnu důvěru 41 procent lidí a hejtmani 38 procent. Ombudsmanovi, Ústavnímu soudu a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu důvěřuje přibližně stejný podíl lidí, kolem poloviny dotázaných.

Průzkum provádělo CVVM v období od 8. do 15. června. Zúčastnilo se ho 1022 obyvatel České republiky starších 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy