Průmyslu bude šéfovat Martin Kuba, muž s cejchem kmotra

Domácí Domácí
15. 11. 2011 19:14
Martin Kuba je jihočeským vicehejtmanem za ODS, prezident ho ministrem jmenuje ve středu

Praha - Novým ministrem průmyslu a obchodu bude Martin Kuba, jihočeský vicehejtman za ODS. Tedy muž, kterého ještě před rokem premiér Petr Nečas nechtěl ve vedení strany a který je spojován s jedním z takzvaných "kmotrů" - Pavlem Dlouhým.

Kdo bude tím dlouho utajovaným novým členem vlády deníku Aktuálně.cz řekly zdroje z koalice. Ty se o Nečasově volbě dozvěděly v úterý odpoledne.

Informaci poté potvrdil i mluvčí vlády Jan Osúch. Premiér Petr Nečas zatím žádné oficiální stanovisko svým jménem nevydal.

Nástupce Martina Kocourka jmenuje do funkce prezident Václav Klaus ve středu v 11 hodin. Poté premiér nového člena vlády uvede do úřadu. Jde už o šestou změnu v Nečasově kabinetu.

Nečas si Kubu do vysoké funkce vybral přesto, že minulý rok sám coby šéf ODS bojoval proti tomu, aby se Kuba stal novým místopředsedou občanských demokratů. Tvrdil, že nechce, aby ve vedení seděl architekt "velké koalice" v Jihočeském kraji.

Martin Kuba (uprostřed) s místostarostou Hluboké Pavlem Dlouhým (vlevo), kterého Topolánek označil za stranického
Martin Kuba (uprostřed) s místostarostou Hluboké Pavlem Dlouhým (vlevo), kterého Topolánek označil za stranického | Foto: Ludvík Hradilek

Kuba ale nyní ujišťuje, že oba politici k sobě již našli cestu. "Pan premiér mě s nabídkou oslovil sám. V můj prospěch hrál fakt, že jsem se z pozice vicehejtmana angažoval v otázce dostavby Temelína," řekl Aktuálně.cz.

Kdo je Martin Kuba?

Mediální obraz Martina Kuby vytvářejí ale často i zmínky o jeho napojení na jednoho z tzv. "kmotrů" ODS Pavla Dlouhého, Kuba to ovšem vždy odmítal.

Vyšší ambici budoucí ministr projevil v roce 2010, kdy se chtěl stát místopředsedou ODS. Ve svém nominačním projevu volal po tom, aby skončilo nálepkování "kmotrů" a rozdělení na "čisté a nečisté". Zároveň si byl vědom toho, že nemá podporu předsedy strany.

"Vím, že mě pan předseda Nečas nejmenoval," řekl Kuba před delegáty volebního kongresu.

Infobox

  • Kocourkovo vládní angažmá skončilo poté, co nepřesvědčivě vysvětloval okolnosti kolem investice 16 milionů korun, které podle svého vysvětlení ukrýval během rozvodového řízení před manželkou.
  • Případ už zkoumá protikorupční policie.
  • Do Nečasova kabinetu měl podle zákulisních informací rázně nakročeno poslanec a ekonomický expert ODS Michal Doktor. Spolu s Martinem Kubou a severočeským poslancem Janem Kubatou byl považován za hlavního spolufavorita.

Místopředsedou ODS zvolen nebyl, Petr Nečas si ho do této funkce nepřál údajně coby "architekta velké koalice" v Jihočeském kraji. A blízký Nečasův spolupracovník Martin Říman o něm dokonce mluvil jako o jednom ze skupiny, která se v ODS "zákulisním způsobem" snažila "manipulovat výsledky".

Martin Kuba se narodil v roce 1973, do politiky vstoupil v roce 2003. O tři roky později se stal zastupitelem a radním Českých Budějovic.

V roce 2008 stanul v čele jihočeské ODS a po krajských volbách se stal 1. náměstkem jihočeského hejtmana. Vzděláním je lékař-anesteziolog.

Pod sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou měl dosud Kuba na starost mimo jiné regionální rozvoj, čerpání peněz z evropských fondů, územní plánování či investice v dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy