Prověřte Klausovu milost, píše Zaorálek ministrovi

ČTK ČTK
12. 4. 2012 14:56
Místopředseda ČSSD žádá, aby policie a státní zastupitelství prověřily milost expolicistce
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek žádá, aby policie a státní zastupitelství prověřily zpochybňovanou prezidentskou milost udělenou expolicistce Radce Kadlecové.

Policie věc nedávno odložila. Zaorálek o prověrku požádal v dopisech, které zaslal ministrovi vnitra Janu Kubicemu, nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a policejnímu prezidentovi Petru Lessymu.

Místopředseda to řekl na čtvrteční tiskové konferenci.

Zaorálek se pozastavil nad tím, že tak závažná kauza, která byla veřejně doložena svědeckými výpověďmi, například lékaře Martina Konečného, že milost Kadlecové byla koupena údajně za dva miliony korun, byla záhy odložena.

Podotkl, že o svědectvích psal týdeník Respekt.

Prezident udělil policistce, která podle nálezu soudu přijímala úplatky od cizinců, kteří žádali o pobyt v Česku, milost 16. listopadu 2009. Přihlédl podle zdůvodnění k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a k zdravotnímu stavu odsouzené.

Byla narušena vážnost prezidentské kanceláře

Pokud podle Zaorálka policie zjistila, že se informace o koupení milosti nezakládají na pravdě, pak měla okamžitě postupovat podle příslušných paragrafů trestního zákona o pomluvě a křivém obvinění či křivé výpovědi.

Vyšetřovat měla tyto trestné činy, jimiž byla narušena vážnost prezidentské kanceláře, jednoho z nejprestižnějších úřadů v zemi.

"Pokud někdo takto šířil lživé informace o tom, že se kupovala milost, tak si nedovedu představit, že policie takovouto kauzu pouze odloží a neučiní ty následující kroky, které má povinnost udělat, totiž zkoumat trestné činy, ke kterým došlo v případě, že ty informace nebyly pravdivé," vysvětloval místopředseda opoziční strany.

Zaorálek poukázal na to, že se v současné době množí indicie, že vyšetřování významných osob nejsou prováděna řádně.

Připomněl případ nedávné autonehody podnikatele Romana Janouška, kde je rovněž podezření, že policie tuto kauzu řádně nevyšetřila.

 

Právě se děje

Další zprávy