Protikorupční policie stíhá senátora ČSSD Lajtocha

ČTK ČTK
23. 6. 2011 19:00
Do Senátu dorazila žádost o zbavení imunity. Jde o stavební investice v Přerově
Senátor Jiří Lajtoch.
Senátor Jiří Lajtoch. | Foto: Senát

Praha - Protikorupční policie požádala horní komoru Parlamentu o zbavení imunity a vydání k trestnímu stíhání senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD). Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Žádost souvisí s opravami přerovského domova důchodců a zimního stadionu, podle policie při nich byl překročen smlouvou stanovený dvacetiprocentní limit pro takzvané vícepráce, řekla ČTK senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková.

Osmapadesátiletý Lajtoch je senátorem od roku 2007, o rok dříve se stal přerovským primátorem. Pokud se rozhodnou jeho straničtí kolegové Lajtocha nevydat, o imunitu nepřijde, ČSSD má totiž v Senátu většinu. "Podle předběžných informací senátor Lajtoch plénum sám požádá o zbavení imunity, protože věří, že je vše v pořádku a že svou nevinu před soudem obhájí," uvedla Heřmánková.

"Pokud vím, senátoři mají informaci o tom, že taková žádost došla, ale to je všechno," uvedl předseda senátního imunitního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Dodal, že žádost bude projednána nejdříve při příležitosti nadcházející schůze horní komory, která by měla začít 20. července. Také podle Heřmánkové by se Lajtochův případ měl probírat na červencové schůzi horní komory.

Protikorupční policie si letos v březnu vyžádala od přerovské radnice větší množství materiálů včetně kopií majetkových přiznání radních za současné i minulé období. Detektivové se zajímali také o seznam sponzorských darů a veřejné zakázky na stavební práce za posledních pět let. Chtěli také předložit kompletní zápis a usnesení některých schůzí rady města, jednání investiční komise a zastupitelstva města.

Poslanecká sněmovna a Senát dosud zbavily imunity 19 poslanců a senátorů. Naopak ve 14 případech je odmítly imunity zbavit, tudíž neumožnily jejich stíhání, které tak bylo navždy zastaveno.

 

Právě se děje

Další zprávy