Propočet: Paroubek ústeckým hejtmanem? Vyjít to může

Petr Holub
7. 8. 2011 19:45
V politicky nestabilním kraji se mu nabízí 30 procent hlasů
Jiří Paroubek na severu Čech během předvolební kampaně.
Jiří Paroubek na severu Čech během předvolební kampaně. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Přes 50 tisíc preferenčních hlasů získal Jiří Paroubek v letech 2006 a 2010, když na Ústecku kandidoval do sněmovny. Bilance posledních dvou parlamentních voleb přitom ukazuje, že žádný jiný politik tolik hlasů nezískal, i když třeba kandidoval ve větším kraji.

Právě tento fakt může Paroubek obrátit v nečekaný úspěch při krajských volbách na podzim 2012, i kdyby kandidoval za novou či dosud bezvýznamnou stranu.

Místo na krajské kandidátce mu už nabídla zapomenutá partaj ČSNS a bývalý šéf ČSSD nabídku veřejně neodmítl.

Větší role osobností

Bilance sněmovních voleb ukazuje, jak může Paroubek své šance využít.

Pouze sociálnědemokratický lídr získal v roce 2006 víc než pětinu preferenčních hlasů ve srovnání s volebním ziskem své strany v příslušném volebním obvodě.

Role stranických lídrů se zvětšila loni, kdy stejný výsledek kromě Paroubka zaznamenali ještě Karel Schwarzenberg v Praze a Petr Nečas na Zlínsku.

Napodobili je ještě lídři menších stran, Jana Bobošíková ze Suverenity na Ostravsku a Miloš Zeman (SPOZ) v Ústí. Zemanovi se na Ústecku podařilo pro svou stranu zajistit volební zisk 5,5 procenta, který by stačil pro vstup do sněmovny, kdyby ho napodobily jedničky dalších krajských kandidátek.

Proto je prakticky jisté, že se Paroubkova strana probojuje do krajského zastupitelstva, kde jsou nezbytné stejné pětiprocentní kvóty.

Ústí hledá alternativu

Ústecké krajské volby v roce 2008 ovšem nabízejí nové straně další naději.

Tehdy se do souboje se zavedenými stranami pustila strana Severočeši.cz založená mosteckým podnikatelem Jiřím Zelenkou. Nakonec skončila se třinácti procenty v opozičních lavicích.

Důvodem relativního neúspěchu byla kandidátka složená především z osobností známých v Mostě, ale méně populárních v ostatních velkých městech.

Severočeši si spravili pověst loni, když získali senátorská křesla za Most a Ústí nad Labem. Voliči dali předost Zelenkovým kandidátům zvláště z toho důvodu, že nechtěli volit kandidáty ODS a ČSSD, kteří mají po deseti letech krajské vlády za sebou příliš mnoho korupčních afér.

Všeobecně známý Paroubek může spoléhat minimálně na stejný patnáctiprocentní výsledek, i když do soutěže nastoupí s úplně novou stranou.

Připomeňte si ve fotkách: Den, kdy Jiří Paroubek rezignoval na šéfa ČSSD

Hledá se vysavač

Příslibem ještě lepšího výsledku je pro expremiéra aktuální stav politické scény na Ústecku.

Tradičně levicový kraj dodal v loňských sněmovních volbách sociálním demokratům 25 procent a od té doby jejich celostátní preference vyrostly. S druhým nejpopulárnějším sociálním demokratem Ústecka Jiřím Šlégrem může Paroubek převzít polovinu voličů ČSSD. 

Jiří Šlégr s Jiřím Paroubkem na volebním štábu strany na podzim 2008.
Jiří Šlégr s Jiřím Paroubkem na volebním štábu strany na podzim 2008. | Foto: Ludvík Hradilek

V loňských volbách navíc hlasovalo 22 levicových a středových voličů na Ústecku pro Věci veřejné, Zemanovce a Suverenitu.

Kdyby Paroubek získal polovinu jejich příznivců, přiblíží se ke třiceti procentům.

Kontroverzní, ale známý

Cestu ukázal Paroubkovi také kolega David Rath. Kontroverzní, zato známá osobnost získala při krajských volbách 2008 druhý největší počet preferenčních hlasů po lidoveckém exhejtmanovi jižní Moravy Stanislavu Juránkovi.

Rath byl tehdy také jedním ze tří politiků, kteří dostali ve srovnání s krajským výsledkem své strany pětinu preferenčních hlasů.

Třicetiprocentní zisk zajistilo při krajských volbách 2008 na Ústecku 75 tisíc voličů. K takovému výsledku tedy může dotáhnout stranu lídr, který bude mít 15 tisíc preferenčních hlasů.

Paroubek jich měl při loňských sněmovních volbách 18 a půl tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy