Propagovat komunismus nebude trestné

Redakce DOM
10. 3. 2006 14:00
Praha - Zákaz propagace komunismu a nacismu zatím platit nebude. Uvnitř: ANKETA.

Poslanecká sněmovna, v níž mají většinu KSČM a ČSSD, dnes nejtěsnější většinou v opakovaném hlasování zamítla novelu trestního zákona, kterou jí předložil Senát.

Pro zamítnutí zákona v prvním čtení hlasovalo 68 ze 135 přítomných poslanců. Zákon byl přitom odmítnut až při opakovaném hlasování, napoprvé totiž levice našla jenom 56 hlasů. Teprve po procedurální námitce získala potřebnou většinu.

Podle očekávání zákon odmítli všichni komunisté s většinou sociálních demokratů, zástupci ostatních stran byli pro zákon.

Autoři novely přesto byli s průběhem dnešního projednávání spokojeni.

"Debata byla nečekaně dobrá. Padaly tam jasné argumenty, proč by měla být propagace komunismu zakázána, a nakonec i to hlasování bylo velmi těsné," řekl deníku Aktuálně.cz senátor Martin Mejstřík.

Mejstřík: novelu podáme znovu

Podle Mejstříka senátoři předloží zákon co nejdříve znovu. "Chtěli bychom to stihnout tak, aby se ten zákon dostal do sněmovny po volbách. Myslím, že šance na úspěch pak bude podstatně větší," dodal Mejstřík.

K novele podle Mejstříka možná připojí i pasáže, které by učinily trestnou i komunistickou symboliku. "Petiční výbor Senátu připravuje na toto téma veřejné slyšení. Členové výboru by tuto úpravu novely pravděpodobně podpořili," řekl Mejstřík.

Další z předkladatelů zákona, senátor Jaromír Štětina, upozornil, že hlavní vinu na jeho dnešním odmítnutí nese sociální demokracie.

"Podařilo se nám sice přesvědčit některé poslance ČSSD, aby se zachovali jako členové evropské demokratické strany, většina ale bohužel stejně podlehla hlasovací mašinérii premiéra Paroubka," dodal Štětina.

Verdiktu sněmovny předcházela čtyřhodinová debata, v níž zejména komunisté brojili proti přijetí novely. Označovali ji za nedemokratickou a neústavní, její obhájce vinili ze snahy politicky likvidovat KSČM a také z fašismu.

Kromě právních argumentů se v jejich vystoupeních objevovala slova jako "hon na čarodějnice", "pravicová totalita", "antikomunistická hysterie" či "inkvizitoři ze Senátu".

Grebeníček: je to pravicová inkvizice

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček prohlásil, že autoři novely se "pokoušejí o protiústavní ideologizaci práva a o inkviziční kodifikaci vlastní nedemokratičnosti, nesnášenlivosti a netolerance".

Zastánci normy naopak připomínali nedemokratické metody komunistické ideologie a komunistické zločiny.

Jan Schwippel (ODS) citoval ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu a Alena Páralová (ODS) podotkla, že v Československu bylo jen do roku 1968 z politických důvodů pronásledováno a odsouzeno 451 tisíc občanů.

Historií argumentoval také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Komunistická i nacistická strana se podle něj "dostaly k moci demokratickou cestou, aby ji pak tím nejhrůznějším způsobem demontovaly".

Komunistické hnutí se podle Kalouska dodnes nezměnilo. "Do toho programu si můžete napsat, co chcete. Pokud na základě toho programu se dostanete k moci, začnete se chovat zase jako komunisté,"řekl Kalousek.

Poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský označil návrh z právního hlediska za nepřijatelný, neboť jeho ustanovení mají podle něj nikoli právní, ale ideologickou povahu. "Připadá mi tento návrh hloupý, hloupý, opakuji: hloupý," prohlásil Jičínský.

Přijetí novely podporuje petice Zrušme komunisty, kterou podepsalo do současnosti přes 11.500 lidí. Na internetové verzi petice www.zrusmekomunisty.cz figurovalo k dnešnímu dni kolem 64.000 podpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy