Propad komunistů? Bohužel jen sci-fi

Ondřej Neff
26. 5. 2006 11:00
Analýza Ondřeje Neffa - Vůbec nejlepším volebním výsledkem by byl propad komunistů pod pětiprocentní hranici.

Je to pochopitelně naprostá fikce, ale zadání analýzy zní: "Jaký volební výsledek by zemi nejlépe prospěl".

Komunistická strana je skutečně rybí kost v hrdle českého veřejného života. Má nulový koaliční potenciál, nepřináší společnosti žádný benefit, dřepí zde jako strážce ohně diktatury, ohně utlumeného, ale dostatečně řežavého, aby se dal v leninsky správné "historické situaci" zase rozfoukat. Kdyby dopadla jako Sládkovi republikáni, tělo naší demokracie by ztratilo hrozivou hlízu.

Pokud bych měl načrtnout pozitivní variantu optimálního volebního výsledku, pak je to nadpoloviční vítězství pro Občanské demokraty s doplněním lidovců. Občanští demokraté nastartovali v devadesátých létech transformační proces. Když prohráli volby, proces se už nedal zastavit. Soukromý sektor se stal tahounem, který sune republiku do rodiny civilizovaných států euroatlantické civilizace.

S trochou nadsázky řeknu, že prakticky vše, co je dnes v naší zemi dobrého, je dílo soukromého sektoru a skoro vše, co je špatné, obtížné a nefungující je státní ve smyslu rozhodující odpovědnosti státu: počínaje dopravní infrastrukturou přes policii a soudy, zdravotnictví po školství. O armádě asi nemá smysl hovořit.

Sociální demokraté jdou do voleb se základní tezí "proč měnit něco, co funguje". Je to slogan toho chlápka, který skočil ze střechy mrakodrapu a v desátém patře ho zaslechli, jak si říká: "Zatím je to dobré."

ODS vypracovala komplexní program, který by svou realizací znamenal dynamickou změnu k  lepšímu. Lidová strana by jí mohla přispět některými sociálními aspekty a mravním důrazem. Dobré by bylo, kdyby ODS získala dejme tomu 45 procent křesel a lidovci patnáct a sociální demokraté by se podělili o zbylých čtyřicet se zelenými v poměru 3:1. V určitých situacích by pak bylo možné některé sociálně laděné zákony schválit hlasy socialistů, zelených a lidovců i proti vítězné ODS.

Je to stejně nereálná fikce, jako propad komunistů pod hranici volitelnosti. Takhle volby nedopadnou. Letošní volby jsou paradoxní v tom, že v nich jde opravdu o střet vyhraněných konceptů, avšak méně pozorný volič si toho v záplavě lží, urážek ba i facek nevšimne. Hlavní aktéry podpoří jejich kádroví voliči, kteří by jim dali hlasy, i kdyby se ukázalo, že Topolánek jí malé děti a Paroubek že nezhubl o deset kilo, jak slíbil (a nikdo se ho na to neptá).

Komunisté mají své jisté a protestní hlasy shrábnou nevyzpytatelní Zelení, kteří se vzájemně servou možná ještě dřív, než jejich reprezentanti složí poslanecký slib.

Vláda bude zase vybalancovaná na hrotu vidličky postavené na víku od čajníku.

Dokud neopadne konjunktura, bude pokračovat hra na sociální stát, až opadne (jako že určitě časem opadne), nastane obviňování. A taky příležitost pro komunisty, ta příležitost, kterou zase označují za fikci i někteří moji slovutní kolegové. Příležitost pro jejich "přechodné období", které otevřeně chystají.

 

Právě se děje

Další zprávy