Prohrál lidovcům volby. Teď Svoboda míří do OSN

Zpravodajská směna
22. 6. 2010 6:40
Exšéf KDU-ČSL měl Česko v New Yorku zastupovat již dříve, tehdy ale "ministroval"
Foto: Jan Langer

Praha - Dovedl KDU-ČSL k historické porážce. Lidovci se poprvé od prvorepublikových voleb nedostali do Poslanecké sněmovny. Předsednickou funkci Cyril Svoboda složil. Nyní by ji měl vyměnit za post českého velvyslance při OSN.

Newyorský post u Organizace spojených národů má totiž podle informací Mladé fronty Dnes bývalý ministr zahraničí téměř jistý.

Jeho jméno se už propírá v kuloárech, a to dokonce veřejně. Ačkoliv se vyjednavači budoucí vládní koalice neustále zaklínají otřepanou frází - personálie se budou řešit později, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg deníku přiznal, že o Svobodově budoucím angažmá už slyšel. "navíc se o toto místo zajímal už dříve," připomněl.

Sám Svoboda by prý takovou nabídkou nepohrdl. "Oficiálně se mnou ale ještě nikdo nejednal," řekl.

Svoboda se měl do New Yorku na českou ambasádu v sídle OSN stěhovat už v roce 2006. Domluvilo se to o rok dříve, když padl premiér Gross a vypadalo to, že skončí celá vláda ČSSD, ve které byl Svoboda za lidovce ministrem zahraničních věcí. Do té doby, od roku 1996, pracoval na ministerstvu jako zaměstnanec, píše MFD.

Jenže vládu ČSSD tehdy přebral Jiří Paroubek a Svoboda ve funkci ministra zůstal. A když získal ministerské křeslo i ve vládě Mirka Topolánka, bylo jasné, že do USA nepojede.

A tak se tehdy kvůli tomu do New Yorku z Washingtonu přesunul Martin Palouš, který byl od roku 2002 velvyslancem Česka ve Spojených státech.

 

Právě se děje

Další zprávy