Prohra ODS. Vláda padnout může, říká politolog

Markéta Chaloupská
18. 10. 2008 19:10
Hostem Aktuálně.cz byl politolog Pavel Šaradín

Praha - Krajské a senátní volby přinesly drtivé vítězství sociálních demokratů.

Podle dosavadních výsledků znamenají volby první velkou prohru pro premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka od té doby, co byl zvolen do čela strany v roce 2002. Podle politologa Pavla Šaradína to může vést až k pádu vlády.

"Ano, padnou může tato Topolánkova vláda, ale ještě to neznamená, ža by musela ODS odejít z vlády. Lze představit například nějakou úřednickou vládu, která by přivedla ČR k předčasným volbám. Ale v té by jistě M. Topolánek nebyl. Otázkou je, že nyní by pro ČSSD byly volby výhodné, pro ostatní nikoliv," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A co to konrétně znamená pro Topolánka?

"ODS určitě bude tento výsledek řádně analyzovat, ale Mirek Topolánek bude pod dvojím tlakem, vedení strany a rovněž hejtmanů. Vždyť právě jeho vláda jim prohrála volby. Takže je pravděpodobné, že o jeho post bude na kongresu usilovat ať už Pavel Bém, nebo někdo z regionů," myslí si expert.

Politolog se také vyjadřoval k tomu, co způsobilo debakl Strany zelených ve volbách. Podle něj za to mohou především čtyři faktory.

1. Vládní účast, jíž ztrácí voliče. 2. Špatná volební kampaň, nedokázala prosazovat své hlavní části programy, mj. protože již není alternativou, jako tomu bylo před čtyřmi lety. 3. Martin Bursík je považován za pravicového politika, takže již je přijatelný jen pro liberály z větších měst. 4. Slabé kandidátní listiny.

Opoziční strana zatím vede téměř ve všech krajích. Podle předběžných výsledků pro sociální demokraty hlasovalo v dosud spočtených okrscích přes 36 procent voličů. Vládní ODS je zatím na druhém místě s 23 procenty. Komunisté získali 15 procent, lidovci zatím získali 7 procent hlasů a zelení čtyři procenta.

Hostem deníku Aktuálně.cz byl politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:19Autor: Petr

Otázka: Dobrý den,
co prohra znamená pro Mirka Topolánka? Můžeme očekávat nového předsedu? Díky

Pavel Šaradín: Dobrý den všem,
ODS určitě bude tento výsledek řádně analyzovat, ale Mirek Topolánek bude pod dvojím tlakem, vedení strany a rovněž hejtmanů. Vždyť právě jeho vláda jim prohrála volby. Takže je pravděpodobné, že o jeho post bude na kongresu usilovat ať už Pavel Bém, nebo někdo z regionů.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:23Autor: Dana

Otázka: Dobrý den,
může kvůli volbám padnout vláda?

Pavel Šaradín: Ano, padnou může tato Topolánkova vláda, ale ještě to neznamená, ža by musela ODS odejít z vlády. Lze představit například nějakou úřednickou vládu, která by přivedla ČR k předčasným volbám. Ale v té by jistě M. Topolánek nebyl. Otázkou je, že nyní by pro ČSSD byly volby výhodné, pro ostatní nikoliv.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:26Autor: cn4po

Otázka: Dlouhá léta jsem volil ODS, ale 2 roky v čele s Topolánkem mě bohužel donutily volit levici. Myslíte, že konečně po těchto volbách se chytí ODS za nos a začne být tou mladou progresivní a moderní stranou?

Pavel Šaradín: Zdá se mi, že ODS bez Václava Klause neprošla skutečnou vnitřní reformou. Zdá se, že Mirek Topolánek svou možnost uskutečnit tuto reformu opravdu promrhal. Voláte-li po mladé a progresivní straně, pak to předpokládá radikální obměnu vedení.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:30Autor: BiF

Otázka: Dobrý večer,nemyslíte,že ODS doplatila na povolební koalici a neúměrné rozdělení ministerstev,které zdaleka neodpovídalo volebním výsledkům?Podle mne se parlamentní volby měly opakovat a ODS by je určitě vyhrála a mohla svůj program prosadit bez lidovecké rakoviny.

Pavel Šaradín: ODS hlavně doplatila na sedm měsíců hledání podpory pro vládu. Domnívám se, že ta vláda vznikla skutečně nešťastně, viz její podpora dvěma politiky ČSSD. KDU-ČSL bych z toho přímo nevinil, vždyť M. Kalousek minimálně od podzimu 2004 byl ve vládě ČSSD proti tomuto svému partnerovi a již se připravoval na společný kabinet s ODS. Spíše doplatili na to, že čekali větší výsledek pro svou vládu.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:32Autor: cn4po

Otázka: Nebylo by lepší pro ČR kdyby byly pouze 2 silné strany, které by si podporu voličů musely zasloužit?

Pavel Šaradín: To si nemyslím. Vždyť ostatní tři subjekty mají podporu více než milionu obyvatel, což je nezanedbatelná síla. Zisku pro ČSSD a ODS je dán také zájmem médií o tyto dvě strany. O nikom jiném se takřka nepíše. Podívejte se jtřeba na tyto předvolební kampaně.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:36Autor: martina komárová

Otázka: Je na vine volební účast, že ČSSD vyhrála, co mohla. Proc lidem nekdo nevysvetli, že nejde být porád nespokojený a ze reformy jsou potreba. Pochybil v tom snad Topolánek? Nebo to spís lidé nechtejí slyset? dekuju za odpoved

Pavel Šaradín: Za vysokou volební účast bychom měli být vždy vděčni. Domnívám se, že největší chyba předsedy vlády je to, že nedokáže věci představit srozumitelně, komunikovat s veřejností. Vezměte si tento příklad. Stojí za tzv. radarem a bere si na pomoc PR agenturu. Myslím, že je špatné, když vláda sama neumí voličům říci, oč jí jde. Totéž se týká reforem. Vláda je neuměla vysvětlit. Vždyť třeba nikdo neví, proč má platit 30 korun za poplatky v lékárně, když je napíše lékař na recept.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:39Autor: Liškův švagr

Otázka: Jak lze hodnotit totální debakl zelených? Myslíte, že podceňují politiku pro kraje a proto jsou pro lidi nezajímavý, než že lidi otrávily spory Kuchtová-Bursík, nebo to prostě neumí?

Pavel Šaradín: Pozice SZ byly odhadnutelné. Strana zelených ztratila vládní účastí nálepku alternativního subjektu. Liberální voliči ji zřejmě podporují, ale ty zelené ztratila. V krajích měla spíše utvořit koalice s podobně orientovanými subjekty, než jít samostatně.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:41Autor: Davídek

Otázka: O Bendlovi se mluvilo jako o jednom z možných mužů, kteří by mohli Topolánka svrhnout z křesla. Když teď Bendl prohrál boj v kraji, mění to něco? Oslabilo to hodně jeho pozice?

Pavel Šaradín: Neoslabilo. Protože volby mu prohrál M. Topolánek. Ale tím nechci říci, že by měla ČSSD špatný program a čekala, že jí tento výsledek spadne z nebe. Rozhodlo to, že krajské voby = referendum o vládě.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:44Autor: Pražan

Otázka: Nechápu, že někdo může vyhrát volby s heslem, že zaplatí poplatky u lékaře z peněz lidí z krajského rozpočtu. To je skutečně vítezství populismu, ne?

Pavel Šaradín: Každá strana se snaží použít k vítězství všechny argumenty. Pokud vláda takový argument ČSSD poskytla, tak ta se toho velmi ráda chytla.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:46Autor: David

Otázka: dobrý den. Proč jsou lidé tak pitomí, že věří populismu dua Paroubek a Ráth? Cožpak nikomu nedochází, že oněch 30Kč, které bude kraj za pacienty platit, půjde z kapes těch samých lidí, kteří v současnosti u lékaře platí...

Pavel Šaradín: O pohnutkách lidí bohužel nevím:-)

Odpovězeno: 18. 10. | 19:48Autor: lucija79

Otázka: jakou sanci maji hejtmané zmenit napríklad zdravotnickou reformu - vybírání poplatku, jak to sliboval Rath. Jak by to mohl udelat a muze se mu to povest? diky

Pavel Šaradín: Šanci mají malou. nicméně záleží na senátních volbách, jak uspěje ČSSD. Jestli tam utvoří takovou sílu, která bude zákony blokovat.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:50Autor: cn4po

Otázka: Dobrý den,
myslíte, že si konečně ODS uvědomí, že odradila i své nejvěrnější voliče?

Pavel Šaradín: Podle nynějších vyjádření M. Topolánka o tom nejsem přesvědčen. Rozhodující bude síla tlaku na jeho osobu ze strany bývalých hejtmanů. Určitě právě jeho politický styl odrazuje nyní přesvědčené voliče, ale to se týká i Strany zelených.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:54Autor: Petr Schmied

Otázka: Dobrý večer. Jaká byla podle Vašeho názoru hlavní příčina neúspěchu Strany zelených? Nakolik by mohl mít tento neúspěch vliv na její zvolení do příštích parlamentních voleb? Děkuji

Pavel Šaradín: 1. Vládní účast, jíž ztrácí voliče. 2. Špatná volební kampaň, nedokázala prosazovat své hlavní části programy, mj. protože již není alternativou, jako tomu bylo před čtyřmi lety. 3. Martin Bursík je považován za pravicového politika, takže již je přijatelný jen pro liberály z větších měst. 4. Slabé kandidátní listiny.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:56Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý večer,
jste ochoten připustit, že se jedná o "vyúčtování" chování vládní koalice, kauza "jednička", Vesecká, soudní mafie atd.?
Je možné, že jsou občané tak podceňováni.
Co by se muselo přihodit, aby výraz "referendum o vládě" byl vzat vážně?

Pavel Šaradín: Stačí jediné. Vzít za volební prohru skutečně odpovědnost. To že přece politik odstoupí, by mělo být bráno jako samozřejmost. Viz Vladimír Špidla v roce 2004.

Odpovězeno: 18. 10. | 19:59Autor: Petr

Otázka: Dobrý večer ,
myslíte si , že prohra ODS je hlavně proto , že strana nemůže v plné míře uplatnit ten program , který slíbila svým voličům při parlamentních volbách , a že spojení s KDU-ČSL a zelenýma ji spíš ublížila ?

Pavel Šaradín: Výsledek voleb je důkazem tzv.politického kyvadla, kdy po určité době začínají lidé považovat změnu vládní politiky. Nejde, myslím, o narušení legitimity vlády, ale její politické váhy.

Odpovězeno: 18. 10. | 20:00Autor: Roman Nováček

Otázka: Zdravím Vás,

z dlouhodobého hlediska to pro ČR znamená co? Lze tyto volby chápat jako přirozenou výměnu stran? A narušují výsledky krajských voleb legitimu vlády, ačkoliv by výsledky kraj. voleb měly vypovídat pouze o regionech?

Díky

Pavel Šaradín: Výsledek voleb je důkazem tzv.politického kyvadla, kdy po určité době začínají lidé požadovat změnu vládní politiky. Nejde, myslím, o narušení legitimity vlády, ale její politické váhy.

Odpovězeno: 18. 10. | 20:05Autor: Bořivoj

Otázka: Myslíte, že ODS pochopí, co jim chtějí voliči říci a přibrzdí svou vizi?

Pavel Šaradín: Neznáme sice přesně, jací voliči přišli k volbám, takže se lze jen domnívat: ČSSD podpořili její voliči, ale ti občanských demokratů nikoliv. Ovšem nevím, jestli z hlediska programového, nebo spíše personálního. V každém případě ODS musí obojí znovu zhodnotit a rozhodnout se, zda si stojí za svým programem, nebo lidmi, kteří jej reprezentují. Obávám se, že obojí udržet není možné.

Odpovězeno: 18. 10. | 20:07Autor: topsik

Otázka: Dobrý večer. Myslím si, že tyhle volby byly opravdu o tom, co si lidé myslí o koaliční vládě. Jinak by nedopadly takovým drtivým armagedonem pro ODS. Jste stejného názoru, nebo máte jiný?

Pavel Šaradín: Souhlasím. Rámec volební kampaně byl dán tématy ČSSD.

Odpovězeno: 18. 10. | 20:10Autor: xxx

Otázka: Nemyslíte si, že tato prohra ODS je nejen reakcí veřejnosti na reformy, ale i na prosazení Klause na Hrad za každou cenu?

Pavel Šaradín: Je obtížné říci, které další téma kromě zdravotnictví mělo takovou sílu mobilizovat příznivce ČSSD. Obávám se, že volba je několik měsíců za námi a že rozhodla aktuálnější témata.

Odpovězeno: 18. 10. | 20:14Autor: jan

Otázka: Co to znamená pro běžného občana, výměna zastupitelstev a hejtmanů ? Děkuji

Pavel Šaradín: Nedojde ke žádné změně, kterou občané pocítí. Hlavní priority - doprava, vzdělání - zůstanou, důraz možná bude kladen na další, ale i ta jsou spíše věcná než politická.
Se všemi se loučím a přeji hezký večer.

 

Právě se děje

Další zprávy