Snížení schodku rozpočtu i zakotvení v Evropě. K čemu se zavázala příští vláda

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
8. 11. 2021 14:02
Lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými podepsali koaliční smlouvu. Podle budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) chce příští vláda vyřešit zdravotnickou, ekonomickou i hodnotovou krizi. Zavázala se k tomu, že v příštích letech sníží schodek rozpočtu, i k zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Aktuálně.cz nabízí přehled nejdůležitějších bodů programového prohlášení.

Snížení schodku rozpočtu

Za zásadní považuje nová koalice snížení schodku veřejných financí. V prohlášení stojí, že vznikající kabinet chce co nejrychleji přejít na deficit ve výši tří procent HDP. Konkrétní termín ale neuvádí. Letos ministerstvo financí počítá se schodkem 7,7 procenta HDP, příští rok s pěti procenty.

Ze státního rozpočtu budou kapitálové výdaje, tedy investice, tvořit alespoň deset procent z celkového rozpočtu, stojí dále v prohlášení. Dle smlouvy rovněž platí již avizovaný plán zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET).

Úspory hodlá vláda, jejíž mandát standardně skončí v roce 2025, hledat ve státní správě. Do jednoho roku chce představit plán na snížení počtu úřednických míst. V plánu je revize platových tabulek. Už dříve zástupci koalice Spolu uvedli, že chtějí ušetřit na provozních výdajích ministerstev a také díky zrušení slevy na jízdné pro studenty a seniory.

 

Právě se děje

Další zprávy