Program ČSSD a Rusnokovy vlády se shodují, řekl Sobotka

ČTK ČTK
29. 7. 2013 19:00
Strana se ale o podpoře úřednického kabinetu rozhodne až po zveřejnění finální verze programu
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Žádné body z návrhu programu vlády Jiřího Rusnoka, o nichž s premiérem v pondělí jednal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, nejsou v rozporu s programem sociální demokracie.

Sobotka to po schůzce řekl novinářům. Strana se podle něj ale o podpoře úřednického kabinetu rozhodne mimo jiné až po zveřejnění finální verze programu počátkem příštího týdne a měla by při hlasování o důvěře postupovat jednotně.

"Předpokládám, že by sociální demokracie měla postupovat jednotně a poslanecký klub by měl hlasovat společně," uvedl Sobotka. Hodlá jít v tomto směru příkladem, i když mu například vadí Jan Fischer jako ministr financí.

"Chyby, kterých se dopustil, ho neopravňují k tomu, aby nadále zastával takto vysokou veřejnou funkci," prohlásil Sobotka s tím, že Rusnok svého ministra hájil.

Výhrady má i k tomu, že Rusnokova vláda nevznikla na základě výsledku sněmovních voleb, ale z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Zmínil možné vazby kabinetu na Stranu práv občanů - zemanovci, jejíž místopředseda se stal šéfem Úřadu vlády. Počítá s tím, že Rusnok se ještě s poslanci ČSSD sejde 6. srpna

Předseda ČSSD také podotkl, že případná podpora ČSSD, KSČM a Věcí veřejných by Rusnokovi k vyjádření důvěry ve Sněmovně nestačila. Premiér mu ale podle jeho slov nesdělil, zda má zajištěnu podporu i z jiných stran a kde chce získat chybějící hlasy. "Já jsem zatím od pana premiéra informaci o tom, že by vláda měla zajištěn dostatek hlasů, nedostal," uvedl Sobotka.

Strany bývalé vládní koalice ještě před jmenováním Rusnoka premiérem deklarovaly, že mají potřebnou většinu 101 hlasů poslanců pro podporu obnovené koaliční vlády v čele se současnou předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou (ODS).

Paroubka Rusnok ani Zeman nekontaktovali

Nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS, nyní Jihočeši 2012) uvedl, že ho zatím nikdo z vlády nebo Hradu nekontaktoval, aby ho pozval na jednání i případné podpoře vládě. Nikdo zatím nekontaktoval ani předsedu NS-LEV 21 Jiřího Paroubka.

"Nekontaktoval a myslím si, že v mém případě by to bylo zcela zbytečné," řekl Paroubek. "Já myslím, že v tuto chvíli už je trochu pozdě na nějaké schůzky. Kdyby přišla před 14 dny, tak by měla smysl, teď už nemá žádný smysl," dodal.

O tom, kdy budou poslanci hlasovat o důvěře vládě, má ve středu rozhodovat sněmovní organizační výbor. Výbor má rozhodnout o svolání řádné schůze, která se má uskutečnit příští týden. "Součástí programu té schůze by mělo být hlasování o důvěře vládě pana Rusnoka," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy