Proč odchází Šimonovský? Je těžké trumfnout Ratha, říká

Eva Benešová
29. 4. 2009 10:03
Odcházející poslanec a bývalý ministr Milan Šimonovský se cítí unavený z vyhrocené politické situace
Bývalý ministr dopravy a současný poslanec Milan Šimonovský
Bývalý ministr dopravy a současný poslanec Milan Šimonovský | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - "Ratha netrumfnu, z Grebeníčka mám traumatické pocity. Ať přijdou mladší, kteří na to mají žaludek," shrnuje odcházející poslanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Aktuálně.cz důvody, proč po letech opouští poslanecké lavice.

Tvrdí, že uplynulé volební období je nejhorší, které zažil. Poslanci by se podle něho měli naučit více spolupracovat, příkladem by jim měla jít komunální politika. Do svého nástupce Jana Husáka vkládá naděje, že by to mohl dokázat.

Aktuálně.cz: Končíte s politikou definitivně?
Nenaplňuje mě velkým štěstím. Nechci trávit konec života v prostředí, které je nesnášenlivé a svárlivé. Toto volební období je zatím to nejhorší prostředí, které jsem zažil. Je to velmi nenávistné a člověk si říká, zda má sílu se v tom angažovat. Trumfnout vystoupení pana Ratha a dalších je velmi těžké. Je to podobné, jako když vystoupí pan Grebeníček, to vyvolává velmi traumatické pocity. Říkám si, že může přijít někdo, kdo má silnější nervy a žaludek a něco s tím udělá.

A.cz: Takže už nebudete kandidovat v žádných dalších volbách?
Nebudu. Dvacet let, které jsem odsloužil, myslím stačí. Voliči by na mém místě třeba rádi viděli někoho mladšího, s jinými nápady a názory. Věřím, že jsem udělal dobré věci, a teď je čas, aby přišli jiní.

A.cz: Zaznívají hlasy, že odcházíte, protože máte spory s vedením místní organizace KDU-ČSL v Brně. Je to pravda?
Nemáme spory. Mladí mají jiné názory, to je přirozené. Mladí chtějí něco jiného a je to dobře. Třeba přilákají další voliče.

A.cz: Nevyzývala vás například místní organizace, nebo někdo jiný, abyste v Poslanecké sněmovně či politice skončil?
Moje manželka mi to podsouvala už dlouho. Jinak je to čistě mé rozhodnutí. Nedával bych to do souvislosti s jinými událostmi, než že od 1. května budu ve funkci, která nebude slučitelná s prací poslance.

A.cz: V poslanecké lavici vás nahradí náměstek ministra průmyslu Jan Husák. Je adekvátní náhradou?
Znám ho už dlouho. Je to můj kamarád, který mě jistě dobře zastoupí. Je mladší, možná má pevnější nervy, možná přinese do této politiky komunální pohled, protože byl do poslední chvíle starostou obce. V komunálu se musí lidé umět domluvit. Já jsem ten cit už trochu ztratil. Exekutivní funkce jsou o tom, že člověk musí názor prosadit. A tady to nejde tak jednoduše.

 

Právě se děje

Další zprávy