Proč jsem přispěl Paroubkovi? Prostě té straně věřím

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 5. 2009 10:00
Hokejista Jiří Šlégr vysvětluje svoji štědrost vůči ČSSD
Jiří Šlégr na sjezdu ČSSD
Jiří Šlégr na sjezdu ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hokejista Jiří Šlégr sice zasedá v radě města Litvínova za politické sdružení SNK, přesto se v loňském roce zařadil k největším sponzorům ČSSD.

Podle výroční zprávy, kterou strana zveřejnila, poskytl Šlégr, jenž se stal tváří předvolební kampaně ČSSD, v loňském roce 500 tisíc korun.

Nedávno také dostal úspěšný hokejista nabídku od předsedy strany Jiřího Paroubka, aby za ČSSD kandidoval do Poslanecké sněmovny.

Proč se rozhodl podporovat Paroubkovu stranu, na to Jiří Šlégr odpovídá v rozhovoru pro Aktulně.cz. Říká také, zda se bude ucházet o poslanecké křeslo a proč mu nevadí, že podporuje lidi s podezřelými kontakty.

Něco to stojí

A.cz: Proč jste se rozhodl relativně vysokou částku sponzorovat ČSSD?
Jestli pro vás je to vysoká částka, tak asi ano. V Americe je to úplně normální. Já prostě v tu stranu věřím, a jak je vidět, tak v ní věří i lidi, což mě jenom utvrdilo, že jsem udělal správně.

A.cz: Ale proč jste dal ČSSD peníze?
Všichni zhruba ví, kolik vydělávám a z toho, co vydělávám to není nijak dramatická částka. Byl jsem nějak osloven, zda si myslím, že bych mohl přispět, a já jsem se takto rozhodl. Kdybych dával 50 tisíc, tak by to asi kampani moc nepomohlo.

Paroubek a dva nejštědřejší sponzoři: Šlégr a Benda
Paroubek a dva nejštědřejší sponzoři: Šlégr a Benda | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Kdo vás o to požádal?
To není důležité. Nebudu vám říkat o svých soukromých hovorech. Požádala mě o to ČSSD před tím, než začala kampaň do krajských voleb.

A.cz: To znamená, že vás o to požádali v souvislosti s předvolební kampaní?
Na co jiného by ty peníze měly být použity? Před volbami jsou kampaně, co něco stojí. A ne málo.

A.cz: Chystáte se i tento rok znovu sociální demokracii sponzorovat?
Asi ne. Volby jsou strategická věc, kde se musí udělat kampaň pro ty lidi, věnovat se jim, říct jim program. Abych ale pravidelně dával ČSSD každý rok půl milionu, na to si zas tak bohatý nepřipadám.

Pro dobrou věc

A.cz: Jiří Paroubek by vás rád viděl na kandidátce do Poslanecké sněmovny. Může to být revanš za váš dar?
Nebudu si přeci peníze měnit za poslanecké křeslo. Mě samotného ta nabídka překvapila a teď si v hlavě srovnáván, jestli ano, nebo ne. Já to zřejmě vyzkouším, když to půjde a bude vůle. Ale jsem především hokejista.

Paroubek, Šlégr, Klika a další v Eurorellaxu
Paroubek, Šlégr, Klika a další v Eurorellaxu | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Máte termín, do kdy se musíte rozhodnout?
Teď když padla vláda, tak to asi bude rychlejší.

A.cz: Vstoupíte pak do ČSSD?
Pokavad bych měl kandidovat, pravděpodobně vstoupím. Z etického důvodu by se tak mělo dít.

A.cz: V loňském roce jste byl s Jiřím Paroubkem otvírat hotel Eurorellax, kde je jednatelem Kamil Havelka - kontroverzní člen ČSSD, jenž vlastní vymahačskou agenturu s bossem litvínovského podsvětí. Nevadí vám být spojován s takovým člověkem?
S panem Havelkou se znám, vycházím s ním. Jestli má nějakou minulost, je to jeho věc Ten hotel je stvořený pro postižené lidi. Jestliže regionu bydlím - je to tady na kopci - a slyším, že se otevírá něco pro postižené, mělo by mi být úplně jedno, jestli to má nějaký pan Havelka, nebo nevím kdo. Když je to pro tak dobrou věc, musím to podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy