Problém Krymu se v mezinárodních otázkách ocitl na druhé koleji, varuje Schwarzenberg

14. 9. 2015 8:50
"Velmi mě znepokojuje, že se hovoří o zrušení sankcí vůči Rusku, budou-li dodržovány minské dohody. Krym tak už nikoho nezajímá, to je mi jasné," prohlásil Schwarzenberg pro rozhlasovou stanici Rádio Svoboda o osudu poloostrova, který Moskva loni vojensky obsadila a v březnu anektovala. Schwarzenberg soudí, že je třeba se vážně zamyslet nad tím, jak zajistit, aby krymská otázka nepřestala být tématem mezinárodních diskusí.
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: DVTV

Moskva - Problém Krymu se v mezinárodních vztazích ocitl na druhé koleji a hrozí nebezpečí, že protiruské sankce budou zrušeny, pokud západní politici nabudou dojmu, že Rusko plní podmínky minských mírových dohod. V rozhovoru, který v pondělí zveřejnil web rozhlasové stanice Rádio Svoboda, to prohlásil bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Velmi mě znepokojuje, že se hovoří o zrušení sankcí vůči Rusku, budou-li dodržovány minské dohody. Krym tak už nikoho nezajímá, to je mi jasné," prohlásil Schwarzenberg o osudu poloostrova, který Moskva loni vojensky obsadila a v březnu anektovala.

Západní státy pak vyhlásily proti Rusku sankce, které byly posíleny po vypuknutí proruského separatistického povstání v Donbasu, jež Moskva aktivně podporuje.

Schwarzenberg soudí, že je třeba se vážně zamyslet nad tím, jak zajistit, aby krymská otázka nepřestala být tématem mezinárodních diskusí. "Mám ale nepříjemný dojem, že všichni už konstatovali, že s Krymem nelze nic udělat, a tak ho necháme být. Je to velmi nebezpečné stanovisko. Neustále se zdůrazňuje, že dodržování minských dohod je podmínkou odvolání sankcí, přestože ty byly zavedeny kvůli okupaci Krymu," připomněl bývalý šéf české diplomacie.

Kyjev ani západní státy anexi Krymu neuznaly a vystavily poloostrov faktické blokádě. Rusko na poloostrově rychle zavedlo Moskvou řízenou administrativu a navzdory vážným hospodářským problémům se usilovně snaží integrovat území do ruského politického a hospodářského systému.

 

Právě se děje

Další zprávy