Pro přijetí Lisabonské smlouvy bylo v říjnu 43 % Čechů

Domácí Domácí
20. 11. 2009 19:45
Češi změnili na kontroverzní dokument v průběhu roku názor
Foto: Attila Racek

Praha - Podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vzrostla podpora přijetí lisabonské smlouvy mezi lidmi na 43 procent. Zajímavé je, že ke zvýšení došlo ještě v době před prezidentovým podpisem smlouvy.

Podle čtvrtiny z více než tisíce dotazovaných smlouva ČR prospěje, pětina si myslí opak a podle třetiny smlouva postavení ČR v rámci EU nezmění.

Pětina dotázaných o sobě řeklo, že mají dobrou znalost lisabonské smlouvy, téměř polovina přiznávala jen povšechnou povědomost.

Přijetí smlouvy z hlediska sympatií ke stranám více podporovali příznivci ODS a TOP 09, menší zastání mělo přijetí smlouvy naopak u sympatizantů KSČM. O tom, že smlouva zlepší postavení ČR v EU, byli podle CVVM také o něco více přesvědčeni voliči ODS, o zhoršení naopak příznivci komunistů.

Z výsledků také vyplývá, že od začátku dotazování v dubnu 2008 povědomí o pojmu lisabonská smlouva značně narostlo. V říjnu jen 17 procent dotázaných vůbec nevědělo, co tento termín znamená, před půldruhým rokem to bylo 44 procent lidí.

Přesto si v říjnu 64 procent dotázaných stále stěžovalo na nedostatek informací o smlouvě, přičemž podobný podíl lidí se o dění kolem smlouvy v podstatě nebo vůbec nezajímal. Naopak podle necelé třetiny lidí, kteří se o smlouvu zajímali, byl informací dostatek.

Foto: cvvm

 

Právě se děje

Další zprávy