Pro penzi s kartou k bankomatu? Vyloučeno, řekl Nečas

Domácí Domácí
23. 8. 2011 13:10
Plán ministerstva práce a sociálních věcí má premiér za nemožný
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) považuje za vyloučené, aby byla zavedena povinnost vyplácení důchodů přes bankovní karty, jak o tom uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí pod taktovkou Jaromíra Drábka (TOP 09).

Ministr zvažuje, že by si senioři od ledna 2013 vybírali starobní důchod prostřednictvím karty ze speciálních bankomatů. Bylo by jich zřejmě méně než tisíc, takže by řada starších lidí musela pro peníze cestovat.

"Zkomplikovalo by to život mnoha seniorům," uvedl v tiskovém prohlášení ministerský předseda. "Projekt by navíc dal monopol vyplácet 350 miliard korun ročně jedné vybrané bance," odmítá plán.

Podle ministra Drábka spadá výplata důchodů přes kartu zatím do oblasti úvah. "Je to horizont nejdříve druhého pololetí příštího roku," řekl Drábek. Bude to podle něj ještě záležitostí dlouhé odborné diskuse.

Přes tzv. sociální kartu by se podle něj měly na základě dohod i v rámci koalice vyplácet nepojistné sociální dávky. "Co se týká případného dalšího rozšíření funkcí karty sociálních systémů, to je věc další diskuse," dodal

Drábkův plán počítá s tím, že by stát poslal důchodci peníze na speciální účet, k němuž by každý senior dostal kartu. Stejný postup by platil také pro lidi žijící v ústavech či v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Kartu by lidé měli dostat zadarmo, jeden výběr z bankomatu by měl být bez poplatku, zdarma by měl být i dotaz na zůstatek na účtu a příjem peněz od státu. 

"Jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013," řekl Drábek. V první fázi, tedy už za půl roku, dostanou kartu a účet všichni lidé, kteří berou dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou. V ČR jsou nyní více než tři miliony příjemců dávek včetně důchodců.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už vypsalo výběrové řízení na takzvané karty sociálních systémů, banky či bankovní konsorcia mají do konce srpna možnost předložit své nabídky do soutěže.

Dvanáctiletou smlouvu s vítězem tendru chce mít MPSV podepsanou do konce září. Stát by za provozování systému dávek a karet neměl vybrané bance nic platit.

Díky tomuto projektu stát podle ministra ušetří až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají v současnosti. Podle listu je však v projektu stále mnoho nejasností, proto se v úterý sejdou předsedové poslaneckých klubů, aby o kartě znovu debatovali.

 

Právě se děje

Další zprávy