Přízrak Miloš Zeman. Boj o Hrad odhalil slabinu ČSSD

Martina Machová Martina Machová
4. 5. 2012 8:15
Dienstbier po prvním kole "primárek" posílil, část ČSSD opět volá po Zemanovi
Podají si ruce, nebo nepodají...
Podají si ruce, nebo nepodají... | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Pro sociální demokraty to měl být den D. Poprvé vedle sebe měli stanout Jan Švejnar s Jiřím Dienstbierem jako uchazeči o hlasy straníků a příznivců ČSSD v souboji o oficiálního kandidáta nejsilnější parlamentní strany pro prezidentské volby.

Nic takového se ovšem na úvodním setkání v Ústí nad Labem nestalo.

Švejnar s Dienstbierem se nakonec ani nepotkali v přichystané aréně, jak plánovali organizátoři, a místo toho každý dostal 30 minut na představení svých myšlenek (podle socialistů na žádost Švejnara). K podání ruky oba politiky alespoň na závěr akce donutili až fotografové. 

Jan Švejnar se v neformálních rozhovorech s údivem pozastavoval nad kritikou Jiřího Dienstbiera. "Byl od začátku na všech jednáních. Nechápu to, je to divné," krčil rameny.

Jeho protikandidát a místopředseda ČSSD zase emotivně líčil, jak Jan Švejnar na poslední chvíli donutil sociální demokraty změnit koncept akce tak, aby to vyhovovalo jeho nestranickosti. 

A že by mohlo dojít mezi týmem Švejnara a špičkami ČSSD ke komunikačnímu šumu? "Vyloučeno," tvrdí Dienstbier.

Prohlédněte si fotografie ze zahájení primárek

Roztržku se snažil na místě hasit Bohuslav Sobotka, který předstíral, že se nic neděje, že "arény" Švejnar -Dienstbier pojedou dál podle plánu a že poslední Švejnarovy výroky jej osobně nepřekvapily, protože přesně tak se na všem domluvili.
Předtím ovšem pro jistotu zrušil dvě tiskové konference - prý z technických důvodů.

"Jan Švejnar potvrdil, že se jich zúčastní, tak doufám, že se zúčastní," opakoval, s tím, že arény ČSSD tak jako tak nekončí, protože nejméně jeden kandidát kolečko po krajích dojede.

Podle informací Aktuálně.cz ovšem Švejnar hned tu následující v Plzni vynechá, má totiž na programu něco jiného.

Zatímco Dienstbier se Švejnarem se střídali na place, v kuloárech se řešilo.
Zatímco Dienstbier se Švejnarem se střídali na place, v kuloárech se řešilo. | Foto: Ludvík Hradilek

Komu chybí noblesa

A co říká Sobotka komentářům svého místopředsedy, který se do svého konkurenta pustil s tím, že se "štítí ČSSD, ale blahosklonně ji nechá jej podpořit"? "Prezidentským kandidátům by svědčila určitá noblesa," jemně si rýpnul do Dienstbiera.

Nicméně spíše úsměvné momenty z blamáže kolem výběru kandidáta české sociální demokracie doprovází druhá, podstatnější rovina, tedy posuny vlivu uvnitř strany.

Dienstbier díky svému akcentování stranické karty a obrácením hněvu spolustraníků vůči "chytré horákyni" Švejnarovi, který nechce mít nic společného se sociální demokracií, ale zároveň by mu nevadila její podpora, získal vlivné spojence v rámci strany, kteří dosud s jeho podporou váhali.

Významně se tak zvedla jeho šance uspět v klíčové volbě, jež proběhne na ústředním výkonném výboru již 19. května. Získat podporu širšího vedení strany mohlo být původně pro muže z čela žebříčků popularity značně bolestivé, protože mezi funkcionáři strany kvůli svému solitérství příliš fanoušků nenašel.

Jan Švejnar v aréně ČSSD.
Jan Švejnar v aréně ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

A co ten Miloš Zeman?

Vedle toho se díky uvolněnému místu po Švejnarovi vrací jako bumerang volání po někdejším předsedovi ČSSD, dnes členovi Strany práv občanů Miloši Zemanovi.

Během čtvrtka se podařilo jinému osamělému střelci v rámci ČSSD Vladimírovi Drymlovi sesbírat deset senátorských podpisů a ze Zemana udělal prvního skutečného kandidáta pro přímou volbu. Na jeho lejstru se skví nejméně další dvě jména sociálních demokratů - Jaroslav Palas a Jaroslav Sykáček.  

Zemana jako možného kandidáta vzpomínali ovšem i sociální demokraté z Ústeckého kraje.

"Za sebe říkám, že bychom měli odsunout prozatím výběr kandidáta na podzimní termín po krajských volbách, abychom získali dostatek času na vygenerování silného kandidáta, a pokud by to byl jeden z bývalých sociálnědemokratických premiérů, tak bude jistě i vítězem," míní šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera.

Po vzájemných přestřelkách s Jiřím Paroubkem není pochyb, že myslí právě Miloše Zemana. Expremiér má tradičně v kraji vysokou podporu mezi straníky.

"Bavíme se o tom na členských schůzích, jméno tam hodně rezonuje. Od Švejnara se toto tak trochu čekalo a za Jiřím Dienstbierem zase není vidět žádná práce, tak kdo jiný než Zeman," popisovala dilemata místních sociálních demokratů jedna z účastnic setkání se stranickou knížkou.

A mohl by skutečně muž, jehož jméno současný šéf Lidového domu Bohuslav Sobotka pravidelně záměrně pomíjí, když hovoří o možných kandidátech ČSSD na prezidenta, do rozehrané partie socialistů vstoupit? 

"V současnosti nic není nemožné," glosoval situaci uvnitř sociální demokracie jeden z vlivných straníků, který se "debaty kandidátů" účastnil. Navíc už i lídři sociální demokracie připouští, že stejně část sociální demokracie půjde hodit svůj hlas právě jemu. A nebudou to jen běžní členové.

 

Právě se děje

Další zprávy