Přiznání ředitelů škol mohou skončit, kývli poslanci

Eva Benešová
10. 6. 2009 10:50
Aby novela začala platit letos, musí ji urychleně schválit Senát a podepsat prezident
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Ředitelé škol možná už letos nebudou muset podávat majetková přiznání. Změnu zákona o střetu zájmů dnes schválili poslanci. Aby začala platit, musí jí přijmout i Senát a podepsat prezident.

Ředitelé mají podle současných předpisů podávat majetková přiznání do 30. června. Změnu navrhl bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ).

"Jsme přesvědčeni o tom, že ředitelé nejsou zrovna tou skupinou, která by musela dávat majetková přiznání. Dovedu si představit ředitele vesnické školy, malotřídky, který rozhodně nerozhoduje o žádných velkých investicích a podávání přiznání ho spíše odradí od přijetí funkce," odůvodnil rozhodnutí předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS). 

Doplnil, že ani ve velkých školách není povinnost majetkových přiznání stěžejní. "Hospodaření velkých škol kontrolují jejich zřizovatelé," prohlásil. Zřizovateli jsou v případě základních škol obce a u středních škol obvykle kraje. Výjimku tvoří soukromé školy.

Majetková přiznání musejí kromě ústavních činitelů a řídících pracovníků státních nebo obcemi zřízených institucí předkládat také šéfové ústředních státních orgánů, ředitelé tajných služeb nebo členové statutárních, řídících, dozorčích a kontrolních orgánů. Již loni byli povinnosti zbaveni naopak soudci a státní zástupci, přibyla naopak některým policistům.

 

Právě se děje

Další zprávy