Přitlačme proti neonacistům, řekl prezident v Lidicích

Markéta Chaloupská
13. 6. 2009 17:00
Politici i starostové prý mají často jen strach z toho, aby si nedělali zbytečné nepřátele
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Reuters

Praha - Postup proti neonacistům by měl být podle prezidenta Václava Klause daleko tvrdší.

Politici i starostové prý mají často jen strach z toho, aby si nedělali zbytečné nepřátele a nevyužívají všechny dostupné prostředky proti bujícímu extremismu.

"Myslím, že to je velmi často strach těch politiků a starostů, aby si nenadělali nějaké další nepřátele, že to nedělají. Takže já pro to moc velkou omluvu nemám," řekl Klaus Českému rozhlasu při dnešním pietním aktu k 67. výročí vypálení Lidic na Kladensku.

Existující legislativa podle něj nabízí možnost, jak jasně a razantně zasáhnout.

Jeho výrok přišel čtyři dny poté, co policie provedla rozsáhlou razii proti neonacistům. Následně detektivové zadrželi a obvinili deset extremistů kvůli pořádání koncertů propagujících nacismus. Kvůli zákroku musely dostat policejní ochranu děti premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Peciny.

Kvůli rostoucímu extremismu vláda také nedávno schválila novou strategii, prezident ale svůj podpis nepřipojil.

V proslovu, který v areálu památníku v Lidicích přednesl, se prezident dotkl problémů v česko-německých vztazích. 

"Desetitisíce popravených a deportovaných do koncentračních táborů vyhloubily nepřekonatelný příkop nesmiřitelnosti vůči okupantům a nacistickému Německu. Staly se i tragickým katalyzátorem česko-německých vztahů," uvedl prezident.

Lidická tragédie podle něho ukončila ochotu uvažovat po skončení války o pokračování staletého soužití se sudetskými Němci.

"Slyším-li však projevy na nedávném 60. sudetoněmeckém sněmu v Augsburgu, mám strach, že to stále ještě někteří lidé nechápou," uvedl Václav Klaus.

 

 

Právě se děje

Další zprávy