Příští prezident. Nejvíc, třetina lidí, chce Fischera

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 5. 2012 18:29
V přímé volbě prezidenta by nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje Fischer a Švejnar.
Jan Fischer, bývalý premiér, favorit přímé volby prezidenta
Jan Fischer, bývalý premiér, favorit přímé volby prezidenta | Foto: Roman Prorok

Praha - V přímé volbě prezidenta by nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Fischera by podpořila třetina voličů, Švejnara 17,5 procenta.

Za nimi by skončil někdejší předseda vlády Miloš Zeman s 11 procenty hlasů.

Vyplývá to z průzkumu agentury Median, do něhož se v dubnu zapojilo 907 lidí nad 18 let. Nyní by k volebním urnám šlo 71 procent voličů. Hlavu státu by určitě volit nešel skoro každý sedmý Čech či Češka.

Fischer a Švejnar se drží na špičce žebříčku kandidátů. Mají zhruba stejnou podporu jako před měsícem. Také za bývalým premiérem a nynějším čestným předsedou Strany práv občanů - Zemanovci Milošem Zemanem stojí stále zhruba desetina voličů.

Kníže pod stupni vítězů

Na čtvrtou příčku se nyní vrátil ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hlas by mu dalo šest procent lidí. Pětiprocentní podpora připadla bývalému moravskoslezskému hejtmanovi Evženu Tošenovskému (ODS). Stejně je na tom podnikatel Tomio Okamura.

Za nimi skončil místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier se 4,5 procenta hlasů. Proti minulému měsíci, kdy měl podporu 7,5 procenta voličů, se propadl ze čtvrté příčky. Přemysla Sobotku z ODS by volila 3,5 procenta lidí. Před ním by byla se čtyřmi procenty hlasů ještě Jana Bobošíková. Statistická odchylka může být u nejsilnějších kandidátů až 3,5 procenta, u nejslabších pak 1,5 procenta, upřesnil Median.

V druhém kole plichta

"Jan Fischer a Jan Švejnar jsou jediní kandidáti, které mezi nejpřijatelnějšími jmenují voliči většiny politických stran," uvedli autoři. Podle nich je přijatelnost důležitá pro druhé kolo prezidentské volby. V něm by oba nestraníci měli nyní podle Medianu srovnatelné šance.

Z kandidátů ODS je přijatelnější Tošenovský. Jako třetího nejpřijatelnějšího ho zmínilo 13,5 procenta voličů. Podle Medianu to je možné přičítat "jeho menšímu propojení s neoblíbenou Nečasovou vládou a domácí politickou scénou". Voliči ČSSD nejčastěji mezi nejpřijatelnějšími kandidáty uváděli Jana Švejnara. Dienstbiera by u nich těsně porazil Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy