Zemědělství a kultura? Vedení KDU-ČSL souhlasí

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
20. 12. 2013 20:18
"Pro mě je to trošku překvapení, nicméně je to realita," říká Bělobrádek.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lidovci zřejmě v chystaném kabinetu získají ministerstva zemědělství a kultury, budou mít taky jeden vládní post bez portfeje. Takové rozložení resortů  KDU-ČSL nabídl šéf ČSSD a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek sice po odpoledním jednání se Sobotkou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem uvedl, že podle něj by s tím lidovci nemuseli souhlasit, předsednictvo strany se však vpodvečer jednoznačně vyslovilo pro. Návrh ještě posoudí širší stranické vedení - celostátní výbor, bude možná v sobotu.

"Pro mě je to trošku překvapení, nicméně je to realita, uvidíme, jak se rozhodne celostátní výbor," komentoval v České televizi Bělobrádek rozhodnutí předsednictva. Sociální demokraté i hnutí ANO uvedli, že páteční nabídka na posty ve vládě pro KDU-ČSL by měla být třetí a poslední. Odmítnutí by tak mohlo znamenat konec pokusů o sestavení trojkoalice.

Také předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale považuje současnou nabídku za konečnou. Nedovede si představit, že by ANO s lidovci vyměnilo například obranu či dopravu za kulturu.

Návrh za finální označil i šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. V případě odmítnutí lidovci zváží možnost odchodu do opozice nebo podporu menšinového kabinetu.

ČSSD chce mít na ministerstvu zemědělství, které nabídla lidovcům, svého náměstka. Ten by měl na starosti Státní pozemkový úřad, který má vliv na vydávání státního majetku v rámci církevních restitucí.

"To je legitimní. My bychom pak na oplátku chtěli náměstky na jejich resortech, kteří by kontrolovali třeba Finanční analytický úřad nebo Generální inspekci bezpečnostních sborů," komentoval tento požadavek Bělobrádek.

ČSSD se snaží zachránit koalici

V pátek ráno řešilo oznámení lidovců, že pokud nedostanou ministerstvo zemědělství, do vlády nepůjdou, grémium ČSSD. Právě zde vznikl nový návrh, který odpoledne předseda ČSSD Bohusalv Sobotka Pavlu Bělobrádkovi nabídnul. 

"Pokud nás starší nabídky nikam nedostanou, je logické, že přijdeme s jinou," komentoval situaci dopoledne Lubomír Zaorálek. 

Grémium projednávalo i možnost menšinové vlády ČSSD a ANO, prý ale pouze okrajově. "Stále preferujeme většinovou koalici, země potřebuje stabilitu," uvedl člen grémia Milan Chovanec.

Spor o ministerstvo zemědělství brzdí jednání již několik týdnů, o post mají zájem jak sociální demokraté, tak lidovci. Hnutí ANO o resort nestojí, tlačí však na to, aby v jeho čele zasedl sociální demokrat.

Dvě silnější strany daly tento týden KDU-ČSL dvě nabídky na možnou účast ve vládě. Obě zahrnují post vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí v kombinaci buď s ministrem dopravy, nebo s ministrem životního prostředí. Celostátní výbor lidovců, který se sešel ve čtvrtek večer, ovšem obě nabídky odmítl. "Celostátní výbor tyto nabídky neakceptoval.

 

Právě se děje

Další zprávy