Priorita příští ministryně: Děti brát jen násilníkům

Eliška Bártová Eliška Bártová
17. 1. 2014 16:15
Jako první chce Michaela Marksová-Tominová hledat řešení IT systému na výplatu dávek.
Michaela Marksová-Tominová. Před pár okamžiky se dozvěděla, že bude novou ministryní práce a sociálních věcí.
Michaela Marksová-Tominová. Před pár okamžiky se dozvěděla, že bude novou ministryní práce a sociálních věcí. | Foto: ČTK

Praha - Je to jen pár hodin, co se Michaela Marksová-Tominová dozvěděla, že právě ona bude - jako jediná politička za ČSSD - vést v nové vládě ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Nevysvětlili mi, proč vybrali právě mě," reagovala jen pár chvil poté v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Možná proto, že jako jediná (z pětice žen, které Sobotka zvažoval, pozn. red.) mám zkušenosti z tohoto resortu nebo že mám zkušenosti s vystupováním na veřejnosti."

Už v prvním rozhovoru v roli příští ministryně Marksová-Tominová boří zažitý mýtus - Romové coby výhradní příjemci dávek.

"Ale není to tak, že tyto dávky konzumují Romové ve vyloučených lokalitách. Ze 70 % je čerpají senioři, kteří žijí sami," říká v souvislosti s dávkami hmotné nouze. "Musíme si také uvědomit, že to nejsou zdaleka jen Romové, kdo jsou vyloučeni, spadají tam čím dál víc nízkopříjmové rodiny s dětmi, kteří ztratili práci."

 

Situace starých lidí? Katastrofa

Aktuálně.cz: Kdy jste se dozvěděla, že budete ministryní?

Dnes (pátek-pozn. red.) v průběhu dopoledne. Že o mně jako o možné ministryni uvažují, jsem se dozvěděla teprve v úterý v poledne.

A.cz: Je to velmi čerstvé, ale přesto: Máte představu, jaké budou vaše priority?

Tam je takových neduhů z minula, že už jenom dát to do pořádku zabere spoustu času. Priorita tedy je, aby ministerstvo začalo fungovat tak, jak má.

A.cz: Co konkrétně máte na mysli?

Zásadní je upravit výplatu dávek tak, aby je lidé dostávali včas, to je základ. Musí dobře fungovat IT systémy, které výplatu dávek provozují. Současný stav je důsledkem nepořádku, který tam dříve panoval. Musí se vyřešit, kdy bude výběrové řízení, kdo to do té doby bude dělat, a podobně.

Také je důležité, aby úřady práce začaly dělat sociální šetření u lidí, kteří čerpají sociální dávky v hmotné nouzi, které jsou určeny pro úplně nejchudší lidi. Je velké podezření, že ta šetření se nedělají, což je obrovský problém.

A.cz: Myslíte, že jsou dávky zneužívány v důsledku absence kontrol?

Možná dochází ke zneužívání, ale především jde o lidi, kteří potřebují skutečnou pomoc, jsou v katastrofické situaci.

Ale není to tak, že tyto dávky konzumují Romové ve vyloučených lokalitách, ze 70 % je čerpají senioři, kteří žijí sami. To svědčí o tom, že je něco špatně. Tito lidé možná potřebují ještě něco jiného než peníze, a to by právě mělo vzejít ze sociálního šetření.

V souvislosti s tím je důležitá také valorizace důchodů.

Musíme si zároveň uvědomit, že to nejsou zdaleka jen Romové, kdo jsou vyloučeni, spadají tam čím dál víc nízkopříjmové rodiny s dětmi, kteří ztratili práci.

Zároveň je za situace, kdy máme rekordní nezaměstnanost, nutné vrátit úřadům práce jejich původní funkci, kdy člověku poradí a pomohou mu vybrat práci. Aktivní politika zaměstnanosti zmizela.

Konec odebírání dětí

A.cz: A máte nějaký vlastní ideový cíl?

Já třeba vnímám jako problém, že minulá Nečasova vláda nechala zmizet jesle.

Nejsou ani pod ministerstvem práce, školství ani zdravotnictví, jsou jen jako živnost pod ministerstvem průmyslu a obchodu. Těch pár veřejných zařízení, co zbylo, mají ve správě obce a jsou v jakémsi vakuu. Není tam vůbec ošetřena práce s dětmi, což je katastrofa.

Za důležité také považuji, aby děti nevyrůstaly v ústavech. Musí se hlavně posílit práce s rodinami, aby děti vůbec nemusely být rodičům odebírány. A pokud, tak jen v případech skutečně extrémního typu násilí.

 

Právě se děje

Další zprávy