Primátor v Mostě nemůže do kanceláře

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 11. 2006 12:35
Most - Ministerstvo vnitra sice v pátek rozhodlo, že volba nového primátora byla neplatná, chaos na radnici v Mostě však pokračuje.
Primátor Mostu Bártl nemůže do své kanceláře.
Primátor Mostu Bártl nemůže do své kanceláře. | Foto: Ludvík Hradilek

V severočeském městě se nepohodl bývalý primátor Stanisalv Bártl z ODS s politiky koalice Sdružení Mostečané Mostu a KSČM, kteří by ho podle výsledku voleb měli nahradit. Protože byly na volby v Mostě podány stížnosti, odvolal Bártl původně plánované ustavující zasedání zastupitelstva, ale jeho odpůrci jej přesto uskutečnili a prohlásilli se za pány radnice.

Ministerstvo sice svým verdiktem potvrdilo, že Bártlův primátorský mandát trvá, ale ani dnes se nedostal do své kanceláře. U ní totiž "zvolení" nástupci (podle ministerstva neplatně) nechali vyměnit zámek.

Dnes navíc podali k soudu žádost o předběžné opatření, které by zamezilo Bártlovi výkon funkce. "Je pouze jediný primátor," řekl Jiří Zelenka ze sdružení Mostečané Mostu. Právě on kampaň sdružení financoval.   

Poslanec pomáhá

Mostecké ODS, která spolu s ČSSD a SNK zůstane v opozici, přijel na pomoc poslanec sněmovny Odřich Vojíř.

"Nechci dělat revoluci," řekl.  "Když se děje zjevné bezpráví, jsme schopni nalézt mezi sebou shodu. Chceme, aby v Mostě platilo právo i politická kultura."

Vedení ODS nazývá výměnu zámků v primátorově kanceláři za okupaci. Přesto chce ale dát Sdružení Mostečané Mostu prostor k jednání.

"Pokud do dvou dnů nepřijmou naši výzvu usednout k jednomu stolu, pak požádáme policii, aby zasáhla," uvedl Vojíř.

Neplatně zvolený primátor Vlastimil Vozka ze Sdružení Mostečané Mostu však řekl, že kancelář rozhodně neuvolní.

Primátor zatím úřaduje v náhradní kanceláři, některé úkony jako například svatby v Mostě nedělají. Jasno do kompetencí na mostecké radnici by měl vnést verdikt soudu, který řeší několik stížností na neplatnost voleb v tomto městě.

Bártl je vstřícnější

Na rozdíl od poslance Vojíře je ale primátor Bártl vstřícný jednání se Sdružením Mostečané mostu. "Chci je vyzvat, aby moji kancelář opustili a nabídnout jim náhradní. "Uznávám, že vyhráli volby."

Sdružení Mostečané Mostu ale jakoukoliv diskusi odmítají, se závěrem ministerstva nesouhlasí a na policii dnes podali žádost o vydání předběžného opatření, které by jim umožnilo do rozhodnutí soudu vládnout.

Proti exkolegyni

Občanští demokraté dnes také vyzvali Hanu Jeníčkovou, která se dostala do zastupitelstva z kandidátky ODS, ale přijala nabídku Sdružení a KSČM na místo primátorky, aby ze své funkce odstoupila.

"Nadřadila osobní zájem nad obecný, což je pro nás nepřijatelné," řekl poslanec Vojíř.

Hana  Jeníčková se vyhoupla do zastupitelstva z nevolitelného 24. místa kandidátky ODS, posléze rezignovala na členství v této straně.

 

Právě se děje

Další zprávy