Primátor tajně jednal s TOP 09, ale kmotři ho předběhli

Sabina Slonková
23. 11. 2011 5:00
Krach pražské koalice začal před dvěma měsíci, vyplývá z rekonstrukce událostí
Že by už mával?
Že by už mával? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vypovězení koaliční smlouvy mezi ODS a sociálními demokraty na pražské radnici nemůže být pro kuloáry bleskem z čistého nebe, jak se v pondělí v noci mohlo zdát a jak se někteří politici tváří.

Možnost rozpojit vládu se sociálními demokraty a vytvořit koalici s TOP 09 začal současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS) sondovat už před dvěma měsíci.

A to není jediné zjištění, k němuž dospělo Aktuálně.cz, když na základě informací od lidí z okolí primátora, pražských politiků i zákulisních hráčů rekonstruovalo, proč politici v hlavním městě začnou znovu vyjednávat o tom, kdo povede radnici.

"Na rovinu: na konci je samozřejmě koalice bez Bohuslava Svobody," řekl redakci otevřeně jeden z vlivných lidí, kteří současné dění ovlivňují.

Odstřihnout kmotry

Z pohledu minimálně části ODS nezačal primátor Svoboda svou misi za novou koalici s TOP 09 zcela veřejně.

Boris Šťastný: Neříkejte to Svobodovi, ale asi skončí.
Boris Šťastný: Neříkejte to Svobodovi, ale asi skončí. | Foto: Ludvík Hradilek

"Nešlo mu primárně o to, aby vládl s TOP 09. Jeho hlavním cílem bylo odstřihnout kmotry od vlivu na magistrátní politiku a veřejné zakázky," uvedl zdroj detailně obeznámený s primátorovou taktikou.

V tom, co následovalo, se shoduje i s dalšími aktéry dění, s nimiž Aktuálně.cz mluvilo.

Svobodovi protihráči - lidé kolem pražského lídra ODS Borise Šťastného reprezentovaní klíčovou postavou pražské politiky, Tomášem Hrdličkou - se o primátorově aktivitě dozvěděli a rozhodli se ho předběhnout.

Svoboda se chystal vyhlásit novou soutěž o veřejnou zakázku na svoz komunálního odpadu, zastavit už léta kontroverzní projekt čističky odpadních vod v Praze-Troji či rozložit do delšího času nákup tramvají pro Prahu.

Popíral dohody, tak mu to neřekli

Když předseda pražské regionální organizace ODS Boris Šťastný v pondělí oznámil rozchod s ČSSD a nová jednání o nové koalici v hlavním městě, neřekl o tomto plánu zase primátorovi Svobodovi - to je už známá věc a Svoboda to komentoval slovy, že ho to mrzí.

Proč byl vynechán?

"Obcházel svého lídra, nedodržel dohody, popírá vše, u čeho sám byl. Kdyby toto v posledních měsících neprobíhalo, tak se pravděpodobně asi nestane to, co se v pondělí stalo," popisuje už citovaný hráč pražské zákulisní politiky.

Ani sám Bohuslav Svoboda nevylučuje, že ve skutečnosti se hraje o jeho hlavu. Veřejně naznačil i možný důvod: pražský ekotendr, jak nazývá miliardovou zakázku na svoz odpadu.

"Je samozřejmě možné, že jsem primátor, který někomu překáží. Ale je třeba také možné, že za vším stojí miliardová zakázka na čištění města, takzvaný pražský ekotendr, se kterým já nesouhlasím, protože je dle mého soudu předražený," prohlásil na tiskové konferenci Svoboda.

Natland na scéně

Zakázka právě finišuje a nejnižší nabídku - 16 miliard korun - podalo sdružení firem Čistá Praha, jehož součástí jsou i Pražské služby. Opozice i primátor shodně tvrdí, že cena je příliš vysoká a nadto není jasné, kdo vlastní kromě města část podílu v Pražských službách.

Tisk také napsal, že společnost podávající tuto nabídku byla založena na klíč jen krátce před tím, než byla soutěž vyhlášena.

Od loňska je akcionářem i společnost Natland, o níž například TOP 09 veřejně tvrdí, že je spojována právě s Tomášem Hrdličkou.

Ten podobné konstrukce označuje slovem "blábol". "Nemám s tím nic společného. Ty řeči o ekotendrech jsou bláboly," říká doslova.

 

Právě se děje

Další zprávy