Přímá volba míří k Ústavnímu soudu, chystá to Samková

Tereza Šídlová
23. 11. 2012 14:10
Naopak Tomio Okamura lehce couvá, k soudu půjde jen v případě formálních chyb
Advokátka Klára Samková.
Advokátka Klára Samková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Historicky první přímá volba prezidenta se podle všeho dostane až k Ústavnímu soudu, který ji může oddálit nebo případně i zrušit.

Právnička a neúspěšná kandidátka Klára Samková Aktuálně.cz v pátek dopoledne potvrdila, že zákon o přímé volbě napadne u Ústavního soudu.

Naopak Tomio Okamura, který patří vedle Vladimíra Dlouhého a Jany Bobošíkové k trojici vyloučených kandidátů kvůli nedostatečnému počtu nasbíraných podpisů, mírně couvá ve svém odhodlání prát se o kandidaturu. Zdejší soudy zavalí, jen pokud se ukáže, že podpisy jeho podporovatelů vnitro vyškrtalo kvůli formálním nedostatkům.

"Musím si přečíst odůvodnění a vyhodnotit ho. Kdyby se ukázalo, že na petičních arších jsou neexistující lidé s falešnými podpisy, skládám zbraně. Ale pokud by se ukázalo, že jde o existující lidi s pravými podpisy, kteří například udělali drobnou formální chybu, pak půjdu k soudu," řekl Aktuálně.cz v pátek dopoledne Okamura.

Vadí mu, že vnitro nekontroluje pravost podpisů. Podle podnikatele a senátora je zákon špatně napsaný.

Okamura, Bobošíková, Dlouhý

Okamura argumentuje i nejasnostmi ohledně kandidátní listiny Miloše Zemana. Jednomu z favoritů průzkumů úředníci ministra Jana Kubiceho vyčetli, že uvedl špatnou adresu trvalého bydliště.

Podle Zemanova zmocněnce Vratislava Mynáře, mělo jít o záměnu jmenovců údajně způsobenou drobnou chybou - čárkou nad "i" v názvu ulice. Ministerstvo vnitra v pátek po obědě zveřejní jména kandidátů, kteří neprošli kontrolou podpisů. Kandidáti musí mít 50 tisíc podporovatelů, kteří uváděli jméno, datum narození a adresu.

Ministerstvo vnitra v pátek potvrdilo předchozí neoficiální informace o vyřazení zmiňovaného Okamury, předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové a ekonoma Vladimíra Dlouhého.

Advokátka Klára Samková na rozdíl od nich požadovaný počet podpisů neodevzdala, přesto kandidaturu podala. Teď si ale hlavně chystá právní argumentaci pro zpochybnění přímé volby u soudu.

Neúspěšní kandidáti se mohou odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu a posléze i k Ústavnímu soudu.

"Půjdeme oběma cestami. Nebudu ale komentovat žaloby, které jsme ještě nepodali," řekla Aktuálně.cz Samková a potvrdila, že chystá kroky k tomu, aby se přímou volbou zabýval Ústavní soud.

Ten může předběžným opatřením volby, které jsou naplánované na 11. a 12. ledna, oddálit nebo případně i zrušit.

"Zmrazení" volby už v říjnu připustil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. 

 

Právě se děje

Další zprávy