Přijďte k volbám, vyzývá Bělobrádek. A varuje před KSČM

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 10. 2013 8:00
Jsme tradiční strana, láká voliče předseda lidovců v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Nepanikaříme, říká dva týdny před volbami Bělobrádek.
Nepanikaříme, říká dva týdny před volbami Bělobrádek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jsou tu tradiční strany, jsou tu nová uskupení, my patříme k těm tradičním, láká voliče předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

A připouští, že nová uskupení - konkrétně Babišovo ANO 2011 - je pro něj "spíše velká neznámá".

Jistý vstup do sněmovny lidovci nemají: jejich preference oscilují kolem pětiprocentní uzavírací klauzule. Bělobrádek, na kterém žádné emoce příliš vidět nejsou, se tento fakt snaží komentovat pozitivně: "Jsme ve zdravé nejistotě. Kdybychom měli třeba devět procent, možná by nás to příliš uklidnilo."

"Hraje se tady o hodně. Já nemám úplně strach z ústavní většiny, ale to, že sociální demokraté na krajích ukazují, že jsou ochotni vládnout s komunisty, že deklarují, že stojí o podporu komunistů své vládě. Minimálně i tohle stojí za to, aby lidé k volbám přišli," apeluje alespoň na volební účast. A netají se doufáním, že z koláče nerozhodnutých voličů si ještě uloupnou i jeho lidovci.

Aktuálně.cz: Před volbami vám neklapla spolupráce s novou stranou Martina Bursíka LES - vypadalo to jako logické spojení lidovců se základnou spíše na Moravě, LES mohl chytat voliče spíš v Čechách. Jak moc litujete, že to nevyšlo?

Pavel Bělobrádek: (dlouhé váhání) Takhle se na to odpovědět nedá. Skončilo to v podstatě na tom, že nebyl dostatek času. A samozřejmě, byly tam zásadní ideové rozpory. Něco jiného je, když kandidujete v krajských volbách se zelenými, kde se některé věci neřeší, ale tady bylo několik velmi sporných bodů. Na druhou stranu situace v České republice spíš nahrává tomu spojovat síly.

Nakonec jsme otevřeli kandidátky, kandiduje za nás třeba pan Gabal. Takže jsme nakonec šli touhle cestou.

A.cz: Nehrála v tom ale roli i vnitrostranická opozice vůči tomuto vašemu konceptu? Někteří i z předsednictva byli silně proti...

Tak já bych to nebral. Jsou různé názory, byly tu klady i negativa. Kontroverze, která byla vůči krokům Martina Bursíka jako ministra životního prostředí, byla velmi výrazná.

Situace je velmi nepřehledná!

A.cz: Když říkáte, že kvůli současné situaci je třeba spojovat síly, jak onu situaci hodnotíte - i ve světle posledních průzkumů?

Myslím, že situace je velmi nepřehledná. Za čtrnáct dní budeme chytřejší. Je tady obrovské množství nerozhodnutých voličů, u kterých částečně nevíme, zda vůbec přijdou volit, a pokud ano, koho. Částečně je to elektorát ODS, dalších stran, je tady půl milionu voličů Věcí veřejných. Jsou tu nabídky nových stran, jsou tu tradiční strany.

Foto: Vojtěch Marek

Mezi tradiční patříme my, prošli jsme generační obměnou, otevřeli kandidátky. Takže je tu nabídka pro lidi, kteří nebyli spokojeni s vládou Petra Nečase a ani nechtějí, aby tu vládli komunisti se sociálními demokraty. A ani nemají důvěru k novým stranám, nota bene když třeba na kandidátkách Úsvitu jsou lidé z Věcí veřejných.

A.cz: Jak jste spokojen se zisky, které vám přisuzují průzkumy? STEM 5,5 procenta, TNS Aisa 6,5, ale CVVM jenom 4,5 procenta...

A ppm 6,7. Ale pro nás byla Aisa povzbuzením. Nicméně jsou to pouze průzkumy v daný okamžik, hovoří jen o náladě v tom okamžiku. Důležitý je dlouhodobý trend. My se pořád pohybujeme od čtyř a půl do šesti sedmi procent. To nám nedává stoprocentní jistotu, ale třeba nějakou devadesátiprocentní pravděpodobnost, že se do sněmovny dostaneme. My nepanikaříme, spíš jsme ve zdravé nejistotě. Kdybychom měli třeba devět procent, možná by nás to příliš uklidnilo.

Věřím, že v nové sněmovně budeme

A.cz: Vezměme první alternativu - do sněmovny se nedostanete. Co by pro KDU-ČSL znamenalo další volební období mimo sněmovnu?

Především finanční stabilizaci - po volbách se stabilizujeme. A určitě by došlo k další restrukturalizaci. Ale tuhle možnost nepřipouštím.

A.cz: Ale nehrozilo by, že by se vaše strana marginalizovala, ztratila z povědomí voličů?

Pořád jsme bodovali v senátních volbách, získali jsme v krajských volbách. Ale věřím, že ve sněmovně budeme a naše pozice se upevní.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Druhá možnost - dostanete se do sněmovny. Váš volební program má jak pravicová témata - finanční ústava nebo šetření státu, tak levicová - registrační pokladny jako hit ČSSD. Kam to táhne víc osobně vás?

Registrační pokladny konzultujeme s byznysmany, s podnikatelskými svazy.

A.cz: Ale pravice se tomu bránila, proto se na to ptám...

Bránily se tomu dřív i podnikatelské svazy. Ale doba se mění a někteří jsou už pro. Ale jinak křesťané říkají, že mají mysl vpravo a srdce vlevo, tak je třeba volit středovou stranu. To jsme my. Označil bych nás jako solidární pravici. Nás to táhne k německé CDU. Co víc vám k tomu mám říct?

K nikomu nesměřujeme, děláme vlastní politiku!

A.cz: Ale kdybyste si měli v současném spektru vybrat - nasměrovat se spíše k ČSSD, nebo k ODS a TOP 09?

My nikam nesměřujeme, děláme vlastní politiku. A nějaké směřování...

A.cz: Dobře, ale budete se muset rozhodnout, jakou koalici případně podpořit...

Pak bude záležet na tom, jaké budou poměry ve sněmovně a jestli najdeme programové průniky. Pokud je nenajdeme, nebudeme v žádné koalici.

A.cz: Mluvil jste o nových stranách. Co Babišovo hnutí, jak se na něj díváte?

Je to nová strana, uvidíme, co od ní můžeme očekávat. Jsou tam zajímaví lidé, na druhou stranu ale teprve čas ukáže, jak se budou chovat, jak realizovat program, jestli nedojde k vnitřnímu pnutí. Takže pro mě je to spíš velká neznámá.

 

Právě se děje

Další zprávy