Přihlásil se další kandidát na post předsedy ČSSD, senior ze Slatiňan

ČTK ČTK
16. 2. 2018 21:01
Jako poslední se přihlásil Jiří Sokol ze Slatiňan, mezi ostatními kandidáty prý nevidí nikoho, kdo by byl schopen zabránit dalšímu propadu strany.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Economia

Praha - O funkci předsedy sociální demokracie se krátce před nedělním sjezdem, který bude vybírat nové vedení po špatném výsledku v podzimních sněmovních volbách, přihlásil osmý uchazeč. Straníkům v pátek oznámil úmysl kandidovat Jiří Sokol ze Slatiňan. V dopisu pro členy sociální demokracie, Sokol píše, že mezi ostatními kandidáty nevidí nikoho, kdo by byl schopen zabránit dalšímu propadu strany.

Sokol v dopisu napsal, že je členem ČSSD od roku 1989 a činný byl v orgánech na Chrudimsku, ale i okresních, krajských a celostátních orgánech seniorů ČSSD. Za "nejlepší ze špatných" možností pro ČSSD označuje toleranci vlády, aby se neuskutečnily předčasné volby. Přímý vstup do kabinetu však odmítá.

ČSSD by podle něj měla ustavit komisi pro vypracování nových stanov, kde bude prioritní vůle členů. Vzniknout by měla také komise, která určí vizi sociálních demokratů. Pak by se měla strana podle jeho názoru zaměřit na další volby.

Kdo kandiduje do čela ČSSD?

Milan Chovanec - bývalý hejtman Plzeňského kraje a ministr vnitra, místopředseda a pověřený předseda ČSSD
Jan Hamáček - první místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda ČSSD
Jiří Zimola - bývalý poslanec hejtman Jihočeského kraje
Antonín Staněk - zastupitel a primátor Olomouce, poslanec
Romana Žatecká - zastupitelka a starostka České Lípy
Jan Jukl - zastupitel Poličky
Miroslav Krejčík - místopředseda místní organizace Unhošť, mezi lety 2004 a 2007 byl ředitelem Vojenského zpravodajství

Na předsedu budou na sjezdu v Hradci Králové kandidovat úřadující šéf strany Milan Chovanec a místopředseda Jan Hamáček. Vyzvou je dlouhodobý kritik vedení a bývalý hejtman Jiří Zimola, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů jde do volby předsedy také ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

 

Právě se děje

Další zprávy