Příběh poslance Fialy: Začínal u Klause, přešel k Okamurovi a nakonec se spojil se Zemanem

Václav Dolejší
Aktualizováno 2. 3. 2016 20:28
Poslanec Radim Fiala stihl za posledních deset let vystřídat několik partií. V roce 1998 začínal svoji politickou kariéru v ODS vedené tehdy Václavem Klausem. V roce 2006 se stal prvně poslancem, během Nečasovy éry se ale stal kritikem strany a nakonec se v roce 2012 s ODS rozešel a vstoupil do nového projektu Tomia Okamury Úsvit. Po rozštěpení Úsvitu zůstal po Okamurově boku a založil s ním stranu Svoboda a přímá demokracie, kde se stal jejím místopředsedou. SPD se letos v krajských volbách spojila v několika moravských regionech se Stranou práv občanů a Radim Fiala je v Olomouckém regionu jejich společným kandidátem na hejtmana.
Radim Fiala (vlevo) s Tomiem Okamurou ještě v dobách Úsvitu.
Radim Fiala (vlevo) s Tomiem Okamurou ještě v dobách Úsvitu. | Foto: Hnutí Úsvit

Praha - Zemědělský inženýr a aktivní mezinárodní rozhodčí v kynologii Radim Fiala má za sebou ve svých 46 letech už docela pestrou politickou kariéru. Prostějovský politik sedí v Poslanecké sněmovně už desátým rokem – a reprezentuje už čtvrtou stranu. Tento týden se Fiala stal společným olomouckým lídrem Okamurovců a Zemanovců pro říjnové krajské volby.

"V otázkách prosazování přímé demokracie, zastavení ilegální imigrace a zachování suverenity České republiky jsou oběma stranám blízká stanoviska prezidenta republiky Miloše Zemana," vysvětluje Fiala svůj krok.

Do politiky ho přitom přitáhl obdiv k Václavu Klausovi, stejně jako vyznával Margaret Thatcherovou. Do ODS vstoupil v roce 1998, když se od ní odtrhli Klausovi kritici. V roce 2006 byl zvolen poslancem, zpočátku se na Malé Straně jen nesměle rozkoukával – místo horlivých debat například reprezentoval Sněmovnu na evropském meziparlamentním šampionátu v golfu.

V éře Petra Nečase po roce 2010 se ale stal velkým kritikem směřování strany: Často kritizoval ODS, že moc „měkne“ a přestává být pravicovou stranou. Rozhořčený zvyšováním daní Nečasovou vládou na podzim 2012 definitivně občanské demokraty opustil – a zařadil se mezi skupinku rebelů kolem Petra Tluchoře, čímž beztak rozhádaný kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ztratil většinu hlasů.

Radim Fiala byl tehdy jediným poslancem ODS, který v závěrečném čtení hlasoval proti církevním restitucím. To ho sblížilo s ambiciózním Tomiem Okamurou, jenž zrovna zakládal své hnutí Úsvit. Ve volbách 2013 už úspěšně kandidoval v novém dresu, stal se z něj předseda Okamurovy poslanecké frakce.

Okamurovi zůstal věrný

Po vzpouře poslanců Úsvitu proti praktikám dominantního Okamury zůstal předsedovi jako jeden z mála věrný právě Fiala. Odešli a společně založili novou stranu Svoboda a přímá demokracie (SPD), kde se Fiala stal jejím prvním místopředsedou.

"Lidé už nevěří, že v politice jde o program, o to, abychom sloužili lidem, a nikoliv pouze o funkce, koryta a loupež jejich daní. Je stále těžší hrát před občany politické divadlo," říkal Fiala vloni na jaře po svém dalším přestupu, což ovšem nebyla sebereflexe, nýbrž kritika ostatních vládních i opozičních stran.

A letos přišla další změna: v několika moravských regionech jdou Okamurovci do krajských voleb společně se Zemanovci, tedy se Stranou práv občanů (SPO). A Radim Fiala je v Olomouckém regionu jejich společným kandidátem na hejtmana.

Politických barev je to mnoho, ovšem pokud jde o milovaná zvířata, tady zůstává Radim Fiala konzistentní: Ve Sněmovně zůstává aktivním členem podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství. A je také předsedou Ústřední komise pro ochranu zvířat proti týrání.

 

Právě se děje

Další zprávy