Prezident Zeman označil Grebeníčka za neostalinistu

ČTK ČTK
9. 2. 2013 20:09
Bouře nad výroky o Palachově odkazu neutichá, zapojila se do ní i příští hlava státu.
Poslanec Grebeníček
Poslanec Grebeníček | Foto: Ondřej Besperát

Pardubice - Nastupující prezident Miloš Zeman považuje poslance KSČM Miroslava Grebeníčka za neostalinistu. Uvedl to v reakci na to, co Grebeníček v pátek ve Sněmovně řekl o motivech sebeupálení Jana Palacha v roce 1969.

Grebeníček se proti Zemanovu komentáři ohradil a označil ho za zkratkovitý. V prohlášení, které poskytl ČTK, uvedl, že si nastupující prezident asi nenašel čas seznámit se s tím, co poslanec opravdu řekl.

Bývalý předseda KSČM Grebeníček zpochybnil tvrzení, že Palachův čin směřoval proti komunistické totalitě. "Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům," prohlásil v pátek při projednávání poslanecké novely, podle níž by se den Palachova činu měl zařadit mezi významné dny. Poslanci vládní koalice a někteří zástupci Věcí veřejných po těchto jeho slovech opustili jednací sál dolní komory.

Zeman v sobotu na dotaz jednoho z novinářů uvedl, že podle něj v době, kdy Palach uskutečnil svůj protest, už reformní komunisté opouštěli scénu. "A na jejich místa nastupovali podobní neostalinisté, jako je podle mého názoru právě pan Grebeníček," řekl v Pardubicích. Zeman tam přijel navštívit jednání krajské konference Strany přátel občanů - zemanovci, jejímž je čestným předsedou.
"Chápu, že Miloš Zeman je po vyčerpávající volební kampani unaven a že si nenašel čas seznámit se s tím, co jsem skutečně ve Sněmovně řekl. Až si čas najde, zjistí, že, diplomaticky řečeno, střelil kozla," uvedl Grebeníček.

Ve sněmovním stenozáznamu si podle něj Zeman lehce ověří, že poslanec návrh zákona podpořil a hájil Palacha před "zjednodušenými falsifikacemi a pravicovou cenzurou jeho skutečných postojů a cílů".

Grebeníček také uvedl, že politik nastupující do role hlavy státu by neměl "střílet od boku a podléhat tlakům jednostranné a zavádějící mediální kampaně, se kterou má ostatně ještě sám velmi čerstvou zkušenost". Zemanovi prý stenozáznam svého vystoupení přiloží k blahopřání k jeho zvolení do funkce prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy