Prezident Zeman navštíví celostátní sněm Starostů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 5. 2013 13:37
Na sněmu vystoupí i předseda KDU-ČSL Bělobrádek se svým předchůdcem Kalouskem
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Celostátní sněm hnutí Starostové a nezávislí přizdobí svou přítomností prezident Miloš Zeman. Prezidentská kancelář už Zemanovu návštěvu potvrdila a jeho vystoupení se ocitlo v oficiálním programu sněmu.

"Samozřejmě že mě to těší, podtrhuje to význam našeho hnutí i pro celostátní politiku. Navíc to odráží i dlouhodobý názor prezidenta Zemana, že politici mají vyrůst z komunální rovně," říká k prezidentově návštěvě předseda STAN a šéf poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Sněm bez velkých překvapení...

Starostové a nezávislí, na celostátní úrovni politické dvojče strany TOP 09, na sněmu rozhodnou o dalším směřování "starostenského" hnutí, programu na další období a hlavně o tom, zda i do příštích sněmovních voleb jít s TOP 09.

Překvapení se ale neočekává: podle oblastních sněmů, které byly vesměs pro další spolupráci s TOP 09, se pro vysloví téměř jistě i celostátní sněm. Půjde tak jen o detaily smlouvy s topkou, ve které chtěl STAN zohlednit i svou autonomii vůči TOP 09.

Například podle rýsující se smlouvy se obě politická uskupení zavážou ke spolupráci na celostátní úrovni, zatímco na regionální úrovni (v komunálních či krajských volbách) si ponechají volnost v sestavování předvolebních koalic.

Smlouvu by měl STAN podepsat s TOP 09 na léta 2013-17.

Do voleb opět společně.
Do voleb opět společně. | Foto: Ludvík Hradilek

... a s pozdravnými projevy rivalů

Na sněmu se nicméně jako hosté potkají i političtí protivníci.

Hned po prezidentu Miloši Zemanovi měl vystoupit jeho prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg, předseda spřízněné TOP 09. Během úterý ale účast na sněmu odřekl.

Setkají se tak jen 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který je zároveň členem předsednictva STAN, a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Část členů lidovců přitom v roce 2009 následovala někdejšího předsedu KDU-ČSL Kalouska a přešla do nově vznikající TOP 09. Ta následně v roce 2010 - na rozdíl od KDU-ČSL - uspěla ve volbách, dostala se do sněmovny a stala se součástí vládní koalice.

KDU-ČSL naproti tomu zůstala poprvé od roku 1993 před dveřmi sněmovny a na sjezd, který zvolil na podzim 2010 předsedou právě Bělobrádka, jel pozdravit jeho delegáty místo Miroslava Kalouska raději předseda STAN Petr Gazdík.

 

Právě se děje

Další zprávy